Város 2012. 11. 15.

Elfogadták a komáromi Duna-híd megépítéséről szóló megállapodást

A magyar Országgyűlés elfogadta a komáromi új Duna-híd megépítéséről szóló megállapodást, amelyet október elején írt alá Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök – mondta el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára szerdán komáromi sajtótájékoztatóján.

Völner Pál hozzátette: a híd építése uniós források felhasználásával legkorábban 2014 végén kezdődhet el. Jelentőségét az adja, hogy Komáromnál a meglévő hídra már nem lehet iparfejlesztést alapozni.

Új löketet kaphat a gazdasági fejlődés

Molnár Attila polgármester (Fidesz) elmondta: az új híddal csökkenteni lehet a belvárosok forgalmát, a két város ipari övezeteinek összekötése új lendületet adhat a gazdaság fejlődésének a térségben. A híd a jelenlegi átkelőtől nyugatra épül meg, terveit a Dopravoprojekt és a magyarországi Pont-Terv által közösen alapított Komárno Konzorcium készítette.

Nagy László mérnök, a Dopravoprojekt képviseletében a tervek bemutatásakor korábban elmondta: a híd 600 méter hosszú, öt részes, felfüggesztett szerkezet. A tartószerkezet legjelentősebb része az a 95 méter magas L alakú ferde szerkezet,  és a 3-as tartópont fölött helyezkedik el. A tervezett komáromi hídhoz hasonló felfüggesztett, egy oldalas híd csak Kanadában található.

Szlovákia második legnagyobb hídja lesz

A 600 méteres hídhoz a szlovákiai részen 800, a magyar oldalon 1200 méter úthálózat kapcsolódik. Az építkezés részét képezik a gyalogosjárdák és a kerékpárútvonalak. A híd mindkét oldalán készül külön biciklis és gyalogos feljáró, a gyalogosok egy lépcsőn keresztül is feljuthatnak a hídra. A pozsonyi Apollo híd után ez lesz Szlovákia második legnagyobb hídja. A műtárgy 117 méterre magasodik majd a Duna fölé, a tartócölöpök 30-40 méter mélyen nyúlnak a földbe.

(forrás: MTI)