Kultúra Dél-komárom 2020. 10. 19.

Elindult a „Báb csodákra képes” program

A dél-komáromi Kemence Egyesület nemrég nyert finanszírozást az eseménysorozat lebonyolítására. Az integrált bábcsoportba óvodás kortól várják a gyerekek jelentkezését – írja a komarom.hu.

Schmelcz Gézáné, az egyesület vezetője elmondta, az önkormányzat támogatásával elindított fejlesztő bábcsoportban, közel 30 gyermek készségeinek javításáról gondoskodnak napi szinten, egy gyógypedagógus és négyfős asszisztencia vezetésével. A jelenlegi mellett alakul továbbá még egy másik bábcsoport is, ugyanis az egyesület a fogyatékkal élőket is bevonja a közösség építésbe.

A bábcsoport vezetője, Lovászné Vass Andrea, óvodapedagógus elmondta, a bábozás nagyon sok lehetőséget ad a gyermekek fejlesztésére, hiszen nemcsak a kommunikációs készség kiteljesedésében segít, de csökkenti az iskolai beilleszkedési zavarokat is.

– A báb, mint eszköz használata, nagyban hozzásegít ahhoz, hogy a hátránnyal élő fiatalok egyenértékű embernek érezzék magukat és lehetőséget ad arra, hogy megmutassák a tudásukat – tette hozzá a bácsoport vezetője.

A foglalkozásokon elsősorban magyar népmeséket dolgoznak fel, de korábban átültették már bábnyelvre a Hupikék törpikék karaktereit is, idén karácsonykor pedig a Grimm testvérek Holle anyó című klasszikusát készülnek bemutatni.