Kultúra 2021. 07. 15.

Elstartolt a 2021-es Gombaszög

Ugyan a koronavírus-járvány miatti helyzet jelentősen megnehezítette a tervezést, a szervezők kitartó munkájának hála idén is tartalmas és színes program várható Gombaszögön, a felvidéki magyarok legnagyobb találkozóhelyén, amely tábor, fesztivál és szabadegyetem is egyben.

A Gombaszögi Nyári Tábor tegnap a nulladik nappal vette kezdetét, koradélután megnyíltak a kapuk és megérkeztek az első fesztiválozók is. Az ünnepélyes megnyitóra ma délelőtt a Tóth Károly sátor árnyékában került sor – a fesztivált Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Orosz Örs főszervező nyitotta meg. A program azonban már tegnap elindult. Este a Besh o Drom és a Rómeó vérzik zenélt a KocsmaKertben, a Szifon teraszon pedig a rozsnyói endorfin és a Babadara lépett fel. A Folkszögletben a Pósfa húzta a talpalávalót, majd Szalonna és bandája vette uralma alá a színpadon.

A tábor irodalmi sátra idén megújult, ezentúl Grendel-sátorként működik, emléket állítva Grendel Lajosnak, a szlovákiai magyar irodalom kiemelkedő alakjának. A gombaszögi programhelyszínek listája idén a DH mólóval bővül, amelyet a Diákhálózat lelkes aktivistái töltenek meg programmal.

Az egész hetes részletes program IDE KATTINTVA érhető el. Ma este fellép a Farkas Attila trió, a Csaknekedkislány, a TooFar, a Rage Against The Machine tribute by Subscribe, valamint A kutya vacsorája zenekar. A Folkszögletben táncház és koncert, a Korona Sátorban Varga Milán, valamint Göbő Anna és Göbő Sándor koncertjét hallgathatják meg a komolyzene rajongói.

A PajtaSzínházban Fandl Ferenc adja elő Soóky László: A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti című alkotását. 

(gnyt)