Város Dél-komárom 2023. 03. 02.

Energetikai korszerűsítések indulnak Dél-Komáromban

Az elmúlt hetekben dr. Molnár Attila polgármester több videós bejegyzésben adott tájékoztatást a pályázati támogatásokból megvalósuló, dél-komáromi több intézményét érintő energiahatékonyságot növelő beruházásokról – írja a komarom.hu.

Közel 250 millió forintos elnyert pályázatnak köszönhetően teljeskörű energetikai korszerűsítés kezdődik a Komárom Város Egyesített Szociális Intézménye Idősek Otthona épületében. A munkálatok során megvalósul a padlásfödém utólagos szigetelése, a tető utólagos hőszigetelése, nyílászárók cseréje, fűtési rendszer felújítása, a radiátorok cseréje, termosztatikus szelepek beépítése, használati melegvíz termelés, villamos hálózat felújítása és megújuló energia hasznosítása napkollektoros rendszerek telepítésével.

500 millió forintos pályázatnak köszönhetően, még ebben az évben elkezdődik a Gesztenyés Óvoda energiahatékonyságot növelő beruházása, teljes felújítása, bővítése is. A beruházás keretében megtörténik a meglévő óvodaépület átalakítása, bővítése, a hiányzó óvodai funkciók biztosításával. Új tornaszoba épül, szertár, mosdó, fejlesztőhelyiségek, elkülönítő szoba és óvoda titkári helyiség kerül kialakításra. Energiahatékonyságot növelő műszaki megoldásként tetőcsere, napelemes rendszer kiépítése, külső hőszigetelés, valamint nyílászáró csere valósul meg a bővítményben. Az akadálymentes bejárat kialakításával, akadálymentes mosdó létesítésével, a fogyatékkal élők számára is kényelmesen és biztonságosan használható lesz az óvoda épülete. A kivitelezés mellett, tornaszobai eszközök, fejlesztő eszközök, bútorok beszerzésére is sor kerül a támogatásból.

A Területi Operatív Program pályázatnak köszönhetően a Komáromi Kistáltos Óvodában 100 millió forintos energetikai korszerűsítés valósul meg. Megtörténik a hőszigetelés, a padlás, födém szigetelés, a kazánok, a nyílászárók cseréje, és ami talán a legfontosabb, hogy teljesen új napelemek kerülnek beépítésre az épületbe.

– Szintén pályázati forrás bevonásával megújul a Szőnyi Színes Óvoda is. Az intézmény korszerűsítésére közel 100 millió forint forrást tudunk biztosítani, ami elsősorban hőszigetelést takar magába a fűtési rendszernek a korszerűsítését, nyílászáróknak a cseréjét és korszerű napelemes rendszernek a telepítését, hiszen elsődleges szempont, hogy azokat a beruházásokat is elősegítsük, ahol komoly megtakarítást tudunk majd elérni – nyilatkozta a polgármester.