Város Dél-komárom 2024. 02. 09.

Korszerűsítés előtt a dél-komáromi Idősek Otthona

A város önkormányzata sikeresen pályázott az Unió TOP PLUSZ programján, ahol több mint 230 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a dél-komáromi Idősek Otthona energetikai felújítására. A projekt révén jelentős fejlesztések valósulhatnak meg az intézményben, amelynek köszönhetően az energiahatékonyság jelentősen javul, és az épület fenntartási költségei csökkennek.

– Az energetikai korszerűsítés fő célja az épület komfortérzetének növelése, valamint az energiaellátás biztonságának és fenntarthatóságának javítása. A beruházás során a padlásfödém és a tető hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése, valamint egy napkollektoros rendszer telepítése valósul meg. Emellett az akadálymentesítési munkálatok is részei a projektnek, hogy az otthon minden lakója számára könnyen hozzáférhető legyen – áll az önkormányzat közleményében.

– A fosszilis energiafelhasználás csökkentésével hozzájárulunk a környezeti ártalmak csökkentéséhez. A korszerűsítéssel példát szeretnénk mutatni a helyi lakosságnak, a környező települések önkormányzatainak, a környező épületek tulajdonosainak, üzemeltetőinek a környezetterhelés csökkentésére vonatkozóan – olvasható továbbá a sajtóanyagban.

Dr. Molnár Attila polgármester egy, a város közösségi oldalaira feltöltött korábbi videójában elmondta: az energiahatékonyságot célzó beruházások segítenek csökkenteni az energiafelhasználást, ami jelentős megtakarítást eredményez nemcsak az üzleti, a lakossági, de az önkormányzati szektorban, egy város kiadásaiban is. Az épületek hőszigetelése, az energiatakarékos berendezések használata vagy az okos rendszerek bevezetése, jelentős mértékben csökkenthetik a közüzemi számlákat is, ezzel pedig növelik egy adott város, jelesül Dél-Komárom versenyképességét.

-A szakemeberek a munkálatok során szigetelik a padlásfödémet, a tetőt, kicserélik a nyílászárókat, felújítják a fűtési rendszert, kicserélik a radiátorokat, de felújítják a villamoshálózatot és napelemeket helyeznek az épületen. A projekt befejezése 2025. végére várható tette hozzá a városvezető.