Kultúra 2016. 12. 29.

ENSZ-modellkonferencián a Selye gimi diákjai

A Selye János Gimnázium már évek óta állandó résztvevője az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) működését szimulálni hivatott konferenciáknak. Ezek közé tartozik a budapesti Eötvös József Gimnázium által életre hívott ENMUN (Eötvös National Model United Nations) is, amely idén december 17-én és 18-án került megrendezésre.

Hárman – Andruskó Krisztina, Bozsaky Gábor és Bánki Bence tanulók – az Emberi Jogi Tanácsban, míg Elek Máté a Biztonsági Tanácsban foglalt helyet. Az alábbiakban Bánki Bence beszámolóját olvashatják:

“Az Emberi Jogi Tanácsban az eltűnések elleni harc, míg a Biztonsági Tanácsban a Koreai-félszigeten fennálló helyzet volt a téma. Három héttel a konferencia előtt megtudtuk, melyik országot fogjuk képviselni: Krisztina Kolumbia, Gábor Portugália, Máté Venezuela, én pedig Argentína küldöttje lettem. Ennek fényében készültünk fel, ami alapos kutatómunkát foglalt magába: áttanulmányoztuk államunk múltját, nyilatkozatokat kerestünk politikai vezetőktől, statisztikákat kerestünk, jelentéseket böngésztünk át annak érdekében, hogy pontosan meg tudjuk határozni, hogyan viszonyul országunk a problémához, és a lehető leghitelesebben tudjunk majd a képviselőjeként fellépni.

A tanácskozás mindkét nap kilenc órakor kezdődött, majd – kisebb megszakításokkal – délután ötig tartott. A konferencia folyamán betekintést nyerhettünk egy diplomata életébe: először rövid beszédet kellett adnunk, amelyben ismertettük az általunk képviselt állam múltját, jelenét és általános álláspontját a témával kapcsolatban, illetve, ha volt ilyen, előtörténetét a témával kapcsolatban. A lobbizás során (többnyire a nagyhatalmak körül formálódott) csoportok alakultak, amikben az egyes országok saját nézeteik és érdekeik szerint összeállítottak egy vázlatjavaslatot. A program ezen részét roppant izgalmasnak találtuk, hiszen bármilyen javaslat vitába bocsátásához kellő számú állam támogatására volt szükség, így ügyes taktikázással a kisebb nemzetek érdekei is érvényesítésre kerültek.

A szombati program délutáni részében és vasárnap a benyújtott dokumentumok vitájára került sor, először általánosan, majd bekezdések szerint. Minden paragrafushoz lehetett támogató vagy ellenző beszédet tartani, amik után nem ritkán parázs vita alakult ki az ellentétes állásponton levő országok képviselői között. A módosító javaslatok és kiegészítések tárgyalása, illetve a róluk való szavazás után következett az egész megoldási javaslatról való végső voksolás. Ekkor már szinte tapintható volt a feszültség a teremben: a dokumentum támogatói próbálták annak előnyeit kihangsúlyozni, míg az ellenzői, akik úgy érezték, sérülnek az érdekeik, az utolsó pillanatig megpróbálták befolyásolni a bizonytalan vagy tartózkodni készülő képviselőket. A konferencia fő célját – legalább egy javaslat elfogadását – végül az összes bizottságban sikerült teljesíteni.

Az esemény során kiváló lehetőségünk adódott az angol nyelv gyakorlására: amellett, hogy számos új kifejezést sajátítottunk el, sikerült fejlesztenünk a vitakészségünket és gyakorolnunk az improvizációt. Természetesen legalább ilyen fontos volt, hogy jó megfigyelők legyünk – nem hiába mondják, hogy a legjobb szónokok a legjobb hallgatók is…

Külön köszönetet kell mondanunk Vlahy Anita tanárnőnek, akinek köszönhetően a komáromi delegáció bekapcsolódhatott az eseménybe, továbbá végig segítette a felkészülésünket, illetve Szilárd Ágnes tanárnővel egyetemben vállalta csoportunk kísérését.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy hatalmas élménnyel gazdagodtunk és sok új barátot szereztünk. Szerencsére már nem kell sokáig várnunk a következő hasonló eseményre: április 7. és 11. között kerül megrendezésre a BIMUN (Budapest International Model United Nations) nemzetközi konferencia, amelyen változatlan felállásban képviseljük iskolánkat, és amiről szintén beszámolunk.

Bánki Bence, tanuló

Szólj hozzá!