Város Dél-komárom 2020. 07. 15.

Épül a Zenepavilon a Jókai ligetben

A járvány alatt is folytatódtak, folytatódnak a beruházások Dél-Komáromban. Dr. Molnár Attila polgármester, Nagy Nikolett önkormányzati képviselő, turisztikai tanácsnok és Siklósi József, Ybl-díjas főépítész a Jókai ligetben a Zöld Város projekt keretében zajló, egyre látványosabb beruházás munkálatait tekintette meg.

Dr. Molnár Attila a helyszíni bejáráson kiemelte „Azokat a fejlesztéseket ahol pályázati forrásokból is gazdálkodhatunk, valamint ahol az önkormányzatnak saját ereje van, illetve ahol a beruházás olyan készültségi fokban áll, befejezzük, hiszen a városunknak a javát szolgálja.”

Látványosan zajlanak és alakulnak a nagy beruházások Komáromban. A Klapka György Múzeumnak hamarosan otthont adó volt Mezőgazdasági kombinát központi épülete impozáns képet mutat. A volt Raksped területén épül a Nonprofit Szolgáltató Ház, ahová elkészülte után a Tám-Pont Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat költözik. A városvezető hangsúlyozta, egy korábban rendkívül elhanyagolt területen egy csodát sikerült létrehozni. A Csillagerőd is elkészült, jövőre megnyitja kapuit a látogatók előtt, addig is zajlik a munka, a restaurátorok folyamatosan dolgoznak az antik szobormásolatokon. Az új Duna-híd is hamarosan, a nyár vége felé átadásra kerül, szinte már csak a forgalomba és üzembe helyezési eljárás van hátra. A város óvodáinak udvarai is megújulnak saját erőből. Zajlik a járdák, utak megújítása. Folyamatosan azon dolgoznak Dél-Komáromban, hogy az ott élők valóban otthonunknak tekinthessék a várost.

Dr. Molnár Attila a Zöld Város projekt keretében formálódó Jókai liget felújítása kapcsán elmondta, a Komáromi Napok helyszíne teljes rehabilitáción esik át, mintegy 400 millió forintos bekerülési összköltséggel, melynek több mint a felét az önkormányzat biztosítja, egyharmadát pedig pályázati forrás. Már elkészült a rendezvénytér új térburkolata, az év végéig pedig befejeződik a liget zöldfelületének teljes rehabilitációja, valamint a környező utcák és járdák burkolatainak felújítása.

Siklósi József főépítész nevéhez olyan munkák fűződnek, mint a piliscsabai Pázmány Péter Egyetem, a Herendi Porcelánmanufaktúra, de tagja volt annak a Makovecz Imre vezette tervező csoportnak is, amely Dunaszerdahely főterét alkotta meg. Tíz éve munkálkodik a városban, és ahogy dr. Molnár Attila hozzátette, stílusa egyre látványosabban mutatkozik meg. Siklósi József kiemelte, hogy a tervezéskor az motiválta, hogy a Zenepavilon, valamint a kiszolgáló épület a Jókai ligetbe kerül, tehát olyan faépületet kell alkotnia, amely alkalmazkodik a zöld környezethez. Mint mondta, fontos, hogy az új épületek ne csupán az alkalomszerű koncerteket, rendezvényeket, ne csupán a Komáromi Napokat szolgálják ki, hanem a mindennapok részévé váljanak. Így jött létre a Zenepavilon, ami kis színpad is egyben, így akár a hétköznapokban, a hétvégéken bármilyen kis koncertnek, műsornak a helyszínéül tud szolgálni. Hamarosan kiépül az áramcsatlakozás és az infrastrukturális háttér is. Az alkalomi nagyszínpad mögé kiszolgáló épületet is tervezett a főépítész szintén fából. Benne öltözőt alakítanak ki a fellépőknek, egy iroda is helyet kap, és természetesen vizesblokk is készül, melyek mind komfortosabbá teszik a Jókai ligetet. Mindkét épület látványos hajlított szerkezetű, magukon viselik a magyar organikus építészet stílusjegyeit. A főépítész kiemelte, hogy ő immár 35 éve ezt az irányt képviseli, és úgy gondolja, hogy a magyar emberek a szívükhöz közelinek érzik.

Nagy Nikolett, a városrész önkormányzati képviselője, turisztikai tanácsnok a helyszíni bejáráson hangsúlyozta, mindannyian azon dolgoznak, hogy a megújuló Jókai liget a városi turizmus központjává váljon a jövőben. Ennek szerves része a pár hete átadásra került, az Öregvárat ábrázoló interaktív tematikus játszótér, a Brigetio Gyógyfürdő szolgáltatásai, vagy éppen a fürdő bejáratának és parkolójának a felújítása, a Jókai Gimnáziumban zajló 400 milliós energetikai korszerűsítés, a Csillagerődnek, és magának ligetnek a felújítása. A városrészben zajló fejlesztések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Jókai ligetet mostantól Komárom „zöld szívének” is hívhatjuk.

A Zöld Város projekt keretében zajló munkálatok több részből állnak. A rendezvénytér, a kiszolgáló épületek a nyár végéig elkészülnek. A hivatalos projektzárás határideje 2021. január 15.