Sport 2017. 10. 02.

Erőemelés: Lehotkai és Ryšavý világbajnok, Jakubek pedig ezüstérmes lett

Nagyszerű eredményt értek el a komáromi erőemelők a szeptember 16-23-a között megrendezett GPC Erőemelő Világbajnokságon: Lehotkai Ákos és Ryšavý Tamás világbajnok, Jakubek Ádám pedig ezüstérmes lett a csehországi Trutnovban megrendezett sporteseményen.

A komáromi sportolók a GPC szervezet tagjaiként indultak a megmérettetésen, amely a világ egyik legkomolyabb erőemelő versenyének számít. Ezen a versenyen összesen 720 versenyző vett részt a Föld minden tájáról. Mivel valaki több versenyszámban is indult, ez 950 startot jelentett.

Fontos megjegyezni, hogy városunk mindhárom erőemelője ún. RAW típusú versenyszámban indult, ami annyit jelent, hogy speciális ruházat (EQIPPED versenyszám) nélkül mérték össze tudásukat. Ez azt jelenti, hogy a komáromi srácok mindegyike csak és tisztán a saját izomerejére számíthatott. Tudni kell, hogy egy ilyen speciális ruházat akár plusz 30-50 kg súly megemelését teszi lehetővé.

És most nézzük a versenyzőinket, ki milyen kategóriában, milyen eredményt ért el:

  • LEHOTKAI ÁKOS – VILÁGBAJNOK
    Masters1 kategória (40-45 évesek), súlycsoport: 140 kg

Ákos klasszikus erőemelésben (guggolás-fekvenyomás-felhúzás) állt a dobogó csúcsára.  Guggolásból 275 kg-t, fekvenyomásból 165 kg-t, felhúzásból pedig 280 kg-t nyomott ki.  Az erőemelésben a három gyakorlat összetett eredményét veszik figyelembe. Összesen 720 kg-t sikerült a magasba emelnie!

  • RYŠAVÝ TAMÁS – VILÁGBAJNOK
    Open kategória (28-40 éves korig), súlycsoport 82,5kg

Tamás fekvenyomásban nyerte meg a trutnovi versenyt. 192,5 kg volt a teljesítménye!

  • JAKUBEK ÁDÁM – EZÜSTÉRMES
    Tinédzser T2 kategória (15-19 éves korig)

A 16 éves Ádám, aki egyébként a selye gimi tanulója, és tavaly az városunk Év sportolója címét is megkapta, szintén klasszikus erőemelésből lett második helyezett. Teljesítményei: guggolás: 190 kg, fekvenyomás: 125 kg, felhúzás: 195 kg. Összetett: 510 kg!

„Nagyon örülünk ezeknek az eredményeknek – mondta el lapunknak a friss világbajnok, Lehotkai Ákos. – Ezek a versenyek nem járnak semmilyen pénzjutalommal, nem is ezért csinálja az ember. A lényeg a kihívás, hogy vajon mennyi erőt tudok kifejteni, mennyit tudok kihozni a saját testemből.”

Azt is megtudtuk, hogy a srácok családjának nincs gondja a bútortologatással. Ha épp arról van szó, nem kell bútorszállítót hívni: csak a vállukra kapják a nagyszekrényt, és oda teszik, ahová akarják. 🙂