Sport 2023. 07. 17.

Kajak-kenu világbajnokság Olaszországban 7 komáromi versenyzővel

A juniorok és 23 év alatti versenyzők gyorsasági kenu világbajnoksága július 5-től 9-ig zajlott Auronzóban. A gyönyörű Dolomitokban található Santa Caterina alpesi tó 840 méteres magasságában a világ 70 országának 938 versenyzője gyűlt össze, akik 5 megterhelő nap alatt 200-5000 méteres pályákon küzdöttek a bajnoki címekért.

A fiatal gyorsasági kenusok 28 fős szlovákiai delegációval érkeztek, köztük 7 komáromi versenyzővel. Auronzóban jelen voltak a komáromi sportolók edzői is: Ambrus Attila, Koczkás Olivér és Tarr György is.

A 23 éves Koczkás Dávid C4-es 500 méteres pályán versenyzett Magyarországért és aranyérmet nyert.

A komáromi juniorok összesen 6 szakágban indultak, majd 4 A DÖNTŐBEN és 1 B DÖNTŐBEN állhattak rajthoz. A mérleg a következőképp alakult:

  • K4 JUNIOROK 500 m – 6. MARSAL Máté-LEPI Máté-SZABÓ Maximilián-BÁBIK Martin

A csapat az előfutamban és az elődöntőben is remekül szerepelt, a fináléban pedig a 6. helyen osztoztak a spanyol legénységgel. Nagyon szép eredmény ez egy fiatal, ígéretes csapat számára. “Nagyon boldog vagyok. Szerintem a kitűzött célt elértük, remekül mentünk, a kezdés is jól sikerült, szóval nagyon-nagyon örülök.” – Marsal Máté.

  • K2 JUNIORS 1000 m, K2 JUNIORS 500 m – 5. Ľudovít TÓTH-Dominik DOKTORÍK

A 18 éves kajakosok remekül kezdték a világbajnokságot. A legjobbak között szerepeltek 1000 méteren, melyen összesen 29 kadét vett részt. Jól kezdték a versenyt, és a döntőig jutottak. Az előkelő 5. helyezést érték el. Az olimpiai 500 méteres pályán még nagyobb volt a verseny a 40 utánpótlás-tagot felvonultatók körében. A hőséghez képest az elődöntőben nyújtott teljesítmény azt jelezte, hogy a fináléban is sikerülhet az éremszerzés. A fináléban végül szintén a remek 5. helyezést érték el, ami olimpiai pályán is kiváló eredmény. “Két 5. hely nagyon szép pozíció. 1000-esen lehetnénk kicsit jobbak, de nincs miért szégyenkeznünk.” – Dominik DOKTORÍK. “Bár érmet vártunk, levontuk a tanulságot, és bízom benne, hogy Európa-bajnokságon sikerülni fog.”– Ľudovít TÓTH.

  • C2 JUN MIX 500 m – 4. ŐRI Laura-RUŽIČ Patrik, C1 JUNIOR NŐI 200 m – 11.ŐRI Laura

A 18 éves ŐRI Laura három ágazatban is indult. Az 500 méteres pályán sajnos nem jutott be az A döntőbe. 200 méteren C1-ben viszont keményen küzdött, így a B döntőben a nagyon szép 2. helyezést érte el. A végső rangsorban a 11. helyet megszerezve így. A C2 MIX 500 méterén kiváló teljesítményt követően Patrik Ružič-csal a rajttól egyenesen az A döntőig meneteltek, amelyben a kiváló 4. helyezést érték el. “Elégedett vagyok, még ha többet is vártunk volna, nem számít. Elégedett vagyok, hiszen ha figyelembe vesszük a körülményekhez képest mennyit mentünk, szerintem nagyon is jól teljesítettünk.” – Őri Laura.

A 23 év alatti komáromi klub sportolói ​​összesen 3 szakágban indultak, és az alábbiak szerint teljesítettek:

  • K4 U23 NŐI 500 m – 8. BUGÁR Réka–SIDOVÁ Bianka – PECSUKOVÁ Katarína-ČULENOVÁ Dagmar

Bugár Réka a 23 év alatti versenyzők kategóriájában debütált. A tavalyi junior ezüstérmes Auronzóban a 23 éven aluliak K4-ében szerepelt. Annak ellenére, hogy teljesítményük még nem volt teljesen összehangolva, sikerült kiharcolniuk a döntőbe jutást. “Ez volt a második világbajnokságom, és először tapasztalhattam meg, milyen a 23 éven aluliak kategóriában versenyezni. Nehéz összehasonlítani a tavalyihoz képest, amikor még K2 legénységben indultam. A K4-hez több idő kell, ez meg is mutatkozott. A 8. helyen végeztünk, ami nem a legrosszabb, de jobban kellene teljesítenünk. Az utolsó futamunk volt eddig a legjobb ebben az összeállításban, de még mindig szélen ültünk, és ez elvette a sebességünket. Minden kezdet új élményeket hoz számomra, és várom a következőt. Nagyon jó, hogy olyan gyönyörű helyeken rendeznek nemzetközi versenyeket, mint Auronzo, mindegyik helyszínnek egyedi a hangulata.”

  • K4 U23 FÉRFI 500 m – 13. Filip PODLEISZEK-Marko UJVÁRI- Michal ZRUTTA-Martin HVOJNIK Márton

Ebben az összeállításban a 23 év alatti K4-es versenyzők a végső 4. helyet szerezték meg. “Úgy gondolom, jól tartottuk magunkat, és a B döntőben egész jól szerepeltünk. A közepén kell dolgoznunk, ahol a mezőny többi tagja lehagy minket. Remélem az Európa-bajnokságon még feljebb is küzdjük magunkat.” – Marko UJVÁRI. Filip PODLEISZEK: “Szerintem meg is lesz!”

  • K1 U23 FÉRFI 5000 m  – Marko UJVÁRI – DNF (nem ért célba)

Az 5000 méteres K1-es szakág hat körből állt öt váltóval. Ujvári Marko 34 versenyző közti erős mezőnyében sikeres rajt után az élen maradt, ám egy kanyarban ütközött, megsérült a kormánya és kiesett a további éremharcokból. Sajnos többek közt neki sem sikerült befejeznie a kihívásokkal teli versenyt.

Auronzo legsikeresebb országai a következők lettek:

  • 1. Magyarország- 44 érem 25-12 –7
  • 2. Németország- 22 érem 5-7-10
  • 3. Olaszország- 14 érem 5-5-4
  • 18. SZLOVÁKIA – 2 érem 0-1-1

A szlovákiai indulók végül egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek az 5000 méteres pályán Romana ŠVECOVA és Marko BERGENDI jóvoltából. A komáromi versenyzők számára az olasz világbajnokság óriási kihívást és még annál is nagyobb motivációt jelentett a közelgő Európa-bajnoksághoz is, amely 2023. július végén Portugáliában lesz.