Kultúra 2019. 08. 27.

Évadnyitó a Komáromi Jókai Színházban

Augusztus 26-án, hétfőn megkezdődött a Komáromi Jókai Színház 67. évada.  

Új kollégák érkeztek a Komáromi Jókai Színházba. Horváth Csenge budapesti, Hostomský Fanni és Melecsky Kristóf pozsonyi színművészeti főiskolások gyakorlatukat töltik a következő évadban. Bárány János médiafelelős, Števko Kristián hangász és Uszléber Ádám műszakos a háttérmunkát erősítik ezután. Vörös Kati és Fóti Dávid vezetik majd a Vasmacska Filmklubot, és új ember lesz a büfé vezetője is, Keseg Richárd. Vendégművészek jönnek az előadásokba, közöttük Holecsko Orsolya, Staub Viktória, Horányi László, Rancsó Dezső, valamint Bandor Éva Jászai Mari-díjas színművésznő is vendégként játszik majd ezután az új előadásokban.

Tóth Tibor igazgató először arról az örömteli tényről beszélt, hogy a tavalyi évadban sikerült olyan nézőket is mozgósítani, akik eddig nem jártak színházba. Az előadásokra pozitív visszajelzések érkeztek, nem egyszer volt állótaps.

Merészebb népszínházi arculatot vesz fel a színház ebben az évadban, nem egyszer fricskát mutatunk majd bizonyos társadalmi jelenségeknek. „Tisztességesnek mondott hazug álszent erkölcsük többször visszaköszönnek majd az évad során” – fogalmazott az igazgató.

Október 18-ától lesz megtekinthető A Glembay ház című ritkán játszott naturalista dráma, amelyet Martin Huba rendez; a Valódi hamisítvány című vígjáték, Herrnádi Judit és Kern András előadásában, Valló Péter rendezésében, a budapesti Orlai Produkciótól, a Bolha a fülbe című fergeteges Feydeau-vígjátékot, a fiatal Horváth Illés rendezésében; a Szeretkezz, ne háborúzz! című zenés komédiát, amit Hargitai Iván visz majd színre és a Rokonok című Móricz-színművel Béres Attila rendezésében. A Vasmacska Stúdiószínpadon hazai magyar színházi műhelyek előadásait tekinthetik meg a nézők, a Helló, náci!, a Jelenetek egy házasságból és a De mi lett a nővel? című színműveket. Bérlethirdetésünk október 11-ig tart. Nyereményjátékban vesz részt minden bérletes. Kéthetente könyvutalványt, a nyereményjáték végén pedig értékes díjakat sorsolunk ki, és bérleten kívüli vendégelőadásainkra is nyerhetnek belépőjegyet

Természetesen a gyermekekről sem feledkezek meg. Nekik készül az Óz, a csodák csodája című zenés mesejáték, Méhes László rendezésében, de lesz Tücsöklakodalom és színre lép majd Hetvenkedő János is.

Trianon századik évfordulójáról a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a budapesti Nemzeti Színház egy-egy előadásával emlékezik meg a színház. Lehár Ferenc születésének százötvenedik évfordulóját pedig a Víg özvegy című három felvonásos operettel ünneplik, a Soproni Petőfi Színház előadásában. A Lenkey tábornok című előadás Egerből érkezik, Beke Sándor, a színház volt igazgatója rendezésében. Két előadást a Magyar Nemzeti Táncegyüttes hoz, melyek közül az egyik A tenkes kapitánya lesz. És jön majd a Szlovák Nemzeti Színház is Komáromba, a Naplemente előtt című előadással, amelynek egyik szereplője Martin Huba.

Dobai Tibor gazdasági igazgató rövid beszámolója után, Tóth Tibor színházigazgató mindenkinek szép évadot kívánt: „Ne másokhoz képest, hanem a közönség és magunk örömére hozzuk létre az előadásokat” – jegyezte meg végül.

(jokai.sk)