Kultúra 2016. 06. 27.

Fabó Tibor kapta a kisvárdai színházi fesztivál Életmű-díját

Fabó Tibor, a Komáromi Jókai Színház Jászai-díjas színművésze kapta az idei a Magyar Színházak XXVIII. Kisvárdai Fesztiváljának Életmű-díját. A színész sajnos nem lehetett ott a díjátadón – ugyanis most először a komáromi színház nem kapott meghívást a seregszemlére.

A díjkiosztó ünnepségre a múlt héten zajló, rangos színházi fesztivál záróünnepségén, szombaton került sor. Fabó Tiboron kívül Életmű-díjat kapott még Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgató-rendezője. A fesztiválon tarolt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadása, A nyugalom a fődíjon kívül még három komoly díjat bezsebelhetett.

Az 1989-ben életre hívott fesztivál egészen 2009-ig a Kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja nevet viselte. Célja az volt, hogy bemutassa és versenyeztesse az év legjobb határon túli előadásait. Kisvárda az évek során az egyik legfontosabb szakmai fórummá vált a kisebbségi színházak számára. A fesztivált 2009-ben átnevezték Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljára. Ugyanis már magyarországi színházak is bővítették a repertoárt.

Függöny fel! Tóth-Károllyal és Bandor-Évával
Függöny fel! Tóth-Károllyal és Bandor-Évával

A Komáromi Jókai Színház csaknem minden évben szerepelt a fesztiválon, és rendszeresen szép díjakkal tért haza. Most először azonban nem kapott meghívást a fesztiválra – így Fabó Tibor sem volt jelen a díjátadón. A mellőzés okai egyébként eléggé érthetetlenek.

A Jókai Színház az Álszentek összeesküvése illetve a Tisztújtás előadásokkal indult volna a versenyen – ha beválogatták volna a fesztivál műsorfolyamába. Tudni kell, hogy tavaly megváltoztatták az egész fesztivál koncepcióját, és már azok a személyek is mások, akik anno éveken keresztül válogattak a darabok között. Ezúttal “magas művészi színvonalú, ámde kifejezetten közönségbarát” produkciók kerültek bemutatásra. A hangsúly a közönségbarát szón van. Az új szervezők ugyanis azt a célt tűzték ki maguk el, hogy minél szélesebb közönséget vonzzanak a fesztiválra.

Függöny fel! Tóth Tiborral
Függöny fel! Tóth Tiborral

Mindez igen kellemetlenül érintette a komáromi színházat – érthetően. Hogy kinek van igaza ebben a történetben, nehéz eldönteni – valószínűleg az igazság valahol középúton van.

Bárhogy is legyen, éppen a Komáromi Jókai Színház művésze, Fabó Tibor kapott életműdíjat Kisvárdán.

„Szerdán hívott fel Nyakó Béla fesztiváligazgató – nyilatkozta Fabó a Felvidék.Ma-nak – Kérdezte, ott tudnék-e lenni szombaton, a díjátadón. Sajnos éppen előadásunk volt, így nem lehettem jelen. Kisebb kihagyásokkal ugyan, de a kezdetektől fogva részt vettem a kisvárdai fesztiválon, rengeteg élménnyel gazdagodtam ott.”

A sors fintora, hogy éppen akkor kapta a díjat, amikor a színház nem kapott meghívást. „Ez egy ilyen dolog. Működött Murphy törvénye! Ennek ellenére természetesen örülök az elismerésnek, kisvárdai életműdíjnak fogom fel.”

Gratulálunk Fabó Tibor színművésznek!

Fotó: Kis Gábor Gibbó

 

Szólj hozzá!