Kultúra Dél-komárom 2022. 07. 04.

Fegyverek ropogtak Dél-Komáromban: a vár visszafoglalását idézték fel az erődben

Ágyúlövések dördültek, fegyverek ropogtak, huszárok szálltak szembe az ellenséggel a Monostori erődben rendezett hadijátékokon – írja a kemma.hu.

Évek óta megrendezik az 1848/49-es forradalom és szabadságharcot megidéző hadijátékokat Dél-Komáromban. Az esemény apropója, hogy 1849. július 2-án zajlott a második komáromi csata, ahol Görgey Artúr és Klapka György védték a komáromi várat és visszaverték az osztrák csapatokat.

Turbók Attila a Monostori erőd kulturális menedzsere arról beszélt, több mint száz hagyományőr érkezett az idei esztendőben az erőd falai közé szerte az országból.

A leglátványosabb esemény a hadijáték volt, amelyet szombaton és vasárnap is láthattak az érdeklődők. A hagyományőröket nem csak a csata során lehetett látni. Délelőttönként több tucatnyian mutatták be a látogatóknak, milyen a tábori élet, valamint azt is megmutatták, miként kell bánni a fegyverekkel, hogyan kell lőni. A Magyar Honvédség is ellátogatott az eseményre, ők fegyverbemutatóval készültek.

A Győrből érkezett Ördöglovasok látványos kaszkadőrshow-val készültek. Ez a formáció évekkel korábban már járt az erődben, de sok vendég még nem találkozott velük. Az eseményen a Szőnyi Lovas Sportegyesület tagjai is részt vettek.

A gyerekek kipróbálhatták magukat a vívóiskolában, zoknicsatázhattak, sokféle ügyességi fajátékot kipróbálhattak. A vívóterület mellett ismertetőket is el lehetett olvasni az egykori vívócéhek megalakulásáról, a vívóiskolák működéséről.

A szervezők két történelmi rockmusicallel is várták a zenés színház kedvelőit. Szombaton A kőszívű ember fiai című regény musical változatát láthatták a nézők. Vasárnap a Szeretve mind a vérpadig című alkotást vitte a színpadra a Magyarock Dalszínház.

(Forrás: kemma.hu / Fotó: Szili Ferenc)