Kultúra Dél-komárom 2022. 10. 03.

Nagyot szólt a hétvégi hadijáték a Monostori erődben

Ezúttal a második világháborús német-, magyar- és orosz- haditechnikával ismerkedhettek meg a látogatók szombaton és vasárnap Dél-Komáromban.

Turbók Attila, a létesítmény kulturális menedzsere elmondta, jelen korunk geopolitikai helyzete mindenki előtt ismert, így még véletlenül sem a háborút szerették volna „népszerűsíteni” a hétvégi rendezvénnyel, sokkal inkább interaktív módon próbálták bemutatni történelmünk ezen korszakát.

Az 1944-es hadieseményeket felelevenítő program valóban a környék legnagyobb őszi durranása. Az eseményen közel 100 hagyományőrző vett részt, és bár az időjárás, főként az első napon nem túlzottan kedvezett a rendezvénynek, mégis számos érdeklődőt sikerült megszólítanunk. Már a hadijáték kezdete előtt szinte teljesen megtelt a szabadtéri lelátó. A bemutatók után a látogatók szabadon ki is próbálhatták az egyes eszközöket, felszállhattak a csapatszállítókra, motorkerékpárokra, de kezükbe vehették a lőfegyvereket is, vagy akár egy-egy katonai uniformist is magukra ölthettek – nyilatkozta Turbók Attila

A fő programot kísérőrendezvények is színesítették, hiszen a kétnapos esemény során bárki kipróbálhatta az erőd területén épült airsoft pályát, illetve a Magyarock Dalszínház előadásában, Vizeli Csaba és Bakó Gábor rendezésében megtekinthette Várkonyi Mátyás és Béres Attila, Egri csillagok című musicaljét, melynek alapjául Gárdonyi Géza híres regénye szolgált. A darab főbb szerepeit ezúttal olyan országosan ismert művészek alakították, mint Egyházi Géza, Csengeri Attila vagy épp Vadkerti Imre.