Sport Dél-komárom 2021. 09. 01.

Felavatták Czibor Zoltán szobrát Dél-Komáromban

A Czibor Zoltán Városi Sporttelep előtt augusztus 28-án szombaton felavatták Czibor Zoltán, az Aranycsapat legendás tagjának egészalakos szobrát, Csák Attila alkotását. Az eseményt a Czibor-emlékév keretében rendezték.

Az avatón megjelenteket, – az Aranycsapat volt játékosainak leszármazottai közül Ifj. Buzánszky Jenőt, Bozsik Pétert, az olimpiai bajnok Dunai Antalt, dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízottat, a Megyei Labdarúgó Szövetség társadalmi elnökét, Popovics Györgyöt a Megyei Közgyűlés elnökét és a nagyszámú érdeklődőt elsőként dr. Molnár Attila polgármester köszöntötte.

A városvezető hangsúlyozta, egy olyan alkotással gazdagodott Komárom, mely komoly szellemiséget és üzenetet hordoz. Czibor Zoltánt idézve dr. Molnár Attila kiemelte: Zoli bácsi szerint öt olyan ismérve van ma valakinek, hogy csupa nagybetűs ember legyen. Ez az öt dolog: az akarat, a becsület, a tisztesség és a szeretet. A szeretet pedig kétirányú kell, hogy legyen: emberbaráti és a sportbaráti szeretet. Nekünk megadatott itt Dél-Komáromban, hogy ismerhettük Czibor Zoltánt, ismerhettük a legendát. Most már egy szobor is megörökíti őt és végleg hazatért.

Elsőként Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Czibor-emlékév fővédnöke mondta el köszöntő gondolatait.

– Czibor Zoltánt elszakíthatatlanul erős kötelék fűzte a kommunista diktatúrában semmibe vett értékekhez. Istenhez, a családjához és hazájához, melynek szolgálatát a legszentebb kötelességének tartotta. Példája, hazaszeretete az Aranycsapat története révén örökre fennmarad. Komárom legújabb kori hőse és példaképe nevét sporttelep és utca viseli a városban. A Czibor-emlékév kezdetén meghirdetett feladatok közül újabbat teljesítettünk, elkészült Czibor Zoltán komáromi szobra, Csák Attila szobrászművész alkotása – tette hozzá az emlékév fővédnöke.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kiemelte:

Azok a bajnokok, sportolók érdemlik ki a szeretetet és az utókor emlékezetét, akik önmagukon túlmutató célért küzdenek. A hazájukért, a nemzetükért, 15 millió magyarért”. Menczer Tamás hozzátette, ezeknek a sportolóknak az eredményei nyomán emelt fővel járhatunk és arra gondolhatunk, hogy mi voltunk a világon a legjobbak. Az ő diadalaik egyúttal reményt adtak, hogy újra lehetnek sikereink. Ma kihúzhatjuk magunkat, és azt mondhatjuk, hogy újra tudunk sikeresek lenni, újra vannak eredményeink.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő kiemelte, Czibor Zoltán hazatérésében nagy szerepe volt Dél-Komáromnak, ahová őt hazavárták és ahol megteremthette korábbi egyesületének utódját. Az országgyűlési képviselő megköszönte a városnak, a komáromiaknak, hogy képesek példát mutatni a komáromi fiataloknak, hogy képesek büszkén visszatekinteni.

– Ha sok múltba néző értékünk van, messzire láthatunk előre. A csillagok örökké élnek-zárta gondolatait – Czunyiné Dr. Bertalan Judit.

Az ünnepélyes szoboravatáson a Magyarock Dalszínház részleteket mutatott be a szintén az emlékév alkalmából színpadra állított Czibor, a Rongylábú című musicalből, e darab díszelőadásával zárult a nap a Monostori erőd szabadtéri színpadán.

Czibor Zoltán, az Aranycsapat, a Ferencváros, a Csepel, a Bp. Honvéd és az FC Barcelona korábbi, olimpiai bajnok, Ek-győztes, vb-ezüstérmes balszélsője városunkban nőtt fel, és az emigrációból a rendszerváltás után hazatérve is itt élt 1997-ben bekövetkező haláláig. Csák Attila szobrászművész alkotása a csepeli után, a második egész alakos Czibor-szobor Magyarországon.(Forrás: komarom.hu / Fotó: kemma.hu)