Sport Dél-komárom 2019. 08. 22.

Labdarúgótornával folytatódik a Czibor emlékév

Az Aranycsapat legendás balszélsője, Czibor Zoltán holnap, azaz augusztus 23-án töltené be 90. életévét. A dél-komáromi kötődésű kiváló labdarúgó előtt tisztelegve a Komáromi Sporthagyományokat Őrző Kerekasztal, az önkormányzattal közösen hirdette meg a Czibor emlékévet, amelynek keretében nagyszabású nemzetközi utánpótlástorna kezdődik pénteken 9.00 órakor a Czibor Zoltán Városi Sporttelepen.

Vörösházi Tibor az esemény főszervezője, a Kerekasztal elnöke elmondta, a Czibor Zoltán Emléktorna végigkísérte a társaság elmúlt tíz évét, hiszen minden esztendőben igyekeztek megemlékezni a város egyik leghíresebb sportemberéről.

 

A holnapi körmérkőzéses rendszerű versenyen három korosztályban,több mint félszáz hazai és határon túli utánpótlás csapat küzd majd a minél jobb helyezésekért.

Az emlékév programjait a Külgazdasági és Külügyminisztérium is támogatja.

Czibor Zoltán olimpiai bajnok labdarúgó, az Aranycsapat tagja volt. Kaposváron született 1929-ben, de családja komáromi volt,  itt nőtt fel, és innen indult pályafutása is. 1944-től a Komáromi Athleticai Club igazolt játékosa. 1948-tól az FTC, majd a Csepel és 1953-tól a Budapesti Honvéd játékosa volt. 1949-től 1956-ig a magyar válogatott tagja, balszélsői pozícióban. 43 válogatott mérkőzést játszott. Még a Csepel játékosaként nyert olimpiai bajnokságot 1952-ben Helsinkiben, honvédosként Európa-kupa aranyérmet 1953-ban, VB-ezüstérmet 1954-ben Bernben, és a klubcsapattal együtt kétszer magyar bajnokságot is. 1955-ben magyar gólkirály lett. 1956-ban Spanyolországban telepedett le, három évig a Barcelona játékosa volt. A rendszerváltás után hazatelepült, Komáromban élt, ahol 1997-ben bekövetkezett haláláig a helyi labdarúgás jobbításán tevékenykedett. Alapítója volt a Komáromi Football Club Alapítványnak. 1993–ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 1995-ben a Magyar Olimpiai Bizottság Érdemrendjét, 1994-ben a város Pro Urbe Komárom díjat adományozott számára. 2007-ben Komárom városa posztumusz díszpolgárrá avatta. Hagyatékából 2001-ben, a nevét viselő városi sporttelepen, a Klapka György Múzeum állandó kihelyezett kiállításaként megnyílt a Czibor Zoltán Emlékszoba.