Város 2013. 08. 13.

Felvidéki blog a legjobbak közt a Goldenblogon

Már 2005 óta rendszeresen szervezik meg a Goldenblog versenyt, ahol a legjobb internetes naplókat díjazzák több témakörben. Idén a közéleti témakörben egy szlovákiai magyar oldal is a legjobbak közt végezhet.

Már kilencedik éve rendezik meg a blogok versenyét, ahol némi szelektálás után a közönség és a szakmai zsűri választhatja ki a legjobbakat. Az idei megmérettetésen a Goldenblog már bővített a közösségi média irányába, Facebook oldallal, vagy Youtube csatornával is nevezni lehetett, de a Tumblr és a Twitter is képbe került.

Hat kategóriában lehetett nevezni: közéleti, PopArt, civil, életmód, biznisz és egó témakörökben. A nevezések és a verseny meghirdetése júliusban zajlott, majd augusztus 1. és 21. között lehet szavazni. A szakmai zsűrit a Goldenblog oldalán mutatják be folyamatosan, az eredményhirdetés is folyamatosan zajlik augusztus 22-ét követően. Kihirdetik a közönség- és a szakmai zsűri díját is, de lesznek különdíjak is: az év felfedezetje, külföldön élő magyarok, legjobb tudásmegosztó blog és az év legszórakoztatóbb blogja kategóriájában.

A korábbi évek díjazottjai a magyar blogoszféra meghatározó oldalaivá alakultak, amelyek ma már a hírportálok szerves részét alkotják. A verseny minden évben szoros, bárki nevezhet, így a jelentkezők száma is magas. A közéleti kategóriába idén benevezett a NapiGerzson blog is, amely közel 80 másik oldallal versenyez. Az eddigi állás szerint a hatodik helyen van, olyan oldalakkal mérkőzik meg, mint az Átlátszó.hu, a Határátkelő, vagy a Kettős Mérce, amelyek a magyar online élet megkerülhetetlen szereplői.

Fotó: Jakó, fotojako.sk
Fotó: Jakó, fotojako.sk

NapiG – annak, akinek az inge

„Majdnem pontosan egy éve indult a blog, amolyan igényfelmérő szinten. Addig is kifejtettem a véleményem a közösségi hálón, de nem volt összefogva a dolog, inkább mindenbe beledumáltam. Aztán jött a sokat emlegetett momentum, amikor az unokatesóm pár nap kihagyás után privát üzenetben követelte az aznapi megnyilvánulást. Arra gondoltam, hogy esetleg másokat is érdekelhet a mondanivalóm. Így indult az egész”–mutatja be blogját Kovács Gerzson Dávid.

Ma már átlagban ezres nagyságrendű a NapiG látogatottsága, de volt már hogy 3000 fölé kúszott az érdeklődők száma. Termékeny szerzőről van szó, egy év alatt 262 cikket írt. A legnépszerűbb témák általában Komárom város közéleti kérdéseivel foglalkoznak. Újdonságnak számított az, hogy elsőként közvetített élőben a komáromi önkormányzati ülésekről sajátos stílusában. Később már egy online videó-közvetítés is került a felületre, ami szintén újdonságnak számított. A videó-blogot külön feldobta, hogy rögtön az első közvetítés alkalmával egy olyan momentumot örökített meg, aminek nagy lett a visszhangja, az egyik képviselő egy érzékeny témában a kollégája helyett szavazott.
„Ennek egyenes következményeként rendszeresen és keményen kértem számon a politikusok tevékenységét, melyben a hozzászólók is partnerek voltak. Egyébként le is tiltották a városházán a blogomat, odabent ezt nem lehet olvasni” – teszi hozzá Gerzson.

A témák nagy visszhangot váltanak ki, és már a közszereplők is gyakran hivatkoznak az egyes véleményekre. A hozzászólók közt rendre megtalálhatóak az érintettek is, így gyakran korábban nem tapasztalható véleménycsere alakul ki.

A közöségi oldalakon való megosztások számát figyelve, az egyik legolvasottabb szlovákiai magyar blogról van szó. Bár elsősorban komáromi témákat dolgoz fel, az olvasótábora jóval szélesebb. Jelenleg a hatodik helyen van a közéleti kategóriában a Goldenblog versenyen, az össz-szavazatok 4,4 százalékával.

Az egyes kategóriákon belül bárki kétszer szavazhat, hagyományos és mobil felületen is. A szavazás facebook-profilon keresztül történik.

(bumm)