Város 2017. 05. 11.

Ferenczi József, közismertebb nevén Pulyka lett a roma polgárőr

A válogatási szakaszt és az iskolázásokat követően szolgálatba lépett az első roma polgárőr Komáromban. A városi és az állami rendőrökkel együttműködve figyeli a közbiztonságot és a lakók nyugalmát a problémás területeken, de a roma gyerekek iskolába járását is figyelemmel tartja.

Pár hónappal ezelőtt döntött a város önkormányzata a roma polgárőrség indításáról, elsősorban Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos ajánlásaira építve. A város jelenleg a saját költségvetéséből fedezi a költségeket, a későbbiekben pályázati forrásokat szeretne bevonni.

A meghirdetett két polgárőri posztra hárman jelentkeztek, azonban egyelőre csak egy megfelelő jelölt került kiválasztásra, aki május elejétől látja el ezt a feladatot.

Ferenczi József, közismertebb nevén Pulyka a legtöbb komáromi számára ismert és elismert, hiszen nyolcszoros csehszlovák bajnok bokszoló. A saját sportsikereken kívül több gyereknek volt edzője, számos roma fiatalt hozott be az aktív sportéletbe.

„Határozottan léptünk fel az összeférhetetlen lakosokkal és a problémás vállalkozókkal szemben, együttműködve más intézményekkel és szervekkel. Ennek eredményeképpen a legproblémásabb lakóházat már bezárták, több összeférhetetlen család elköltözött, remélhetőleg egy új tulajdonos rendezi az ottani körülményeket. A polgárőr egy további fontos lépés az ott lakók nyugalmának biztosítása érdekében. Ferenczi Józsefnek megvan a tekintélye is a közösségen belül, meggyőződésem, a munkája hasznos lesz az ott lakóknak” – fogalmazott Stubendek László polgármester.

Ferenczi József a városi és állami rendőrséggel együtt dolgozva végzi feladatát, elvégezte a szükséges iskolázásokat és képzéseket. Jelenleg munkaidőben van jelen, a roma gyerekek iskolába járását felügyeli, de az esti és hétvégi felügyelet is a problémás időszakokban a feladata lesz.