Kultúra 2019. 10. 29.

Fonográf fesztivál nyolcadik alkalommal, idén már több felvidéki városban is

A Fonográf polgári társulás szervezésében 2019-ben már nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Fonográf fesztivál. Az előző évekhez képest némileg megváltozott a fesztivál koncepciója, ezúttal nemcsak Komárom ad otthont a 10 napig tartó rendezvénysorozatnak, hanem Szlovákia teljes magyarlakta területén lesznek koncertek.

A kassai Thália Színház a Rendhagyó prímástalálkozót, a füleki és somorjai kultúrház pedig a Szalonna és bandája koncertet „fogadta be”.

Komáromban november 15-én 19.00 órai kezdettel indul a fesztivál Lajkó Félix koncertjével a Tiszti pavilonban, ezt követi Berecz András előadása november 22-én 19.00 órától. Ugyanezen az estén 21.00 órától a Pósfa zenekar játszik (koncert után pedig táncházat tart) a Rév – Magyar Kultúra Házában.

November 23-án 17,00 órától a Vadkerti Imre Quartet műsorával folytatódik a seregszemle, este pedig a Kalotaszegi bálba várják az érdeklődőket a mérai zenészek és táncosok. Ez a program különösen fontos a fesztivál szempontjából, hiszen „most először hívtunk hagyományőrzőket, és nem kisebb neveket mit a mérai zenészeket és táncosok Kalotaszegről, mert szeretnénk azt az autentikus erőt megmutatni, amiből az összes népművészettel foglalkozó csoportok, művészek táplálkozik” – nyilatkozta Lakatos Róbert, a fesztivál főszervezője. A Fonográf fesztivál a Kaláka zenekar gyerekkoncertjével ér véget 2019. november 24-én 15.00 órakor.

Jegyelővétel a komáromi VMK pénztárában, 0905 892579-es telefonszámon, illetve a mskskomarno@stonline.sk emailcímen.