Fotók 2018. 01. 30.

Fotókon a 65 éves Magyar Területi Színház

1953. január 31-én tartotta első bemutatóját a Komáromi Jókai Színház elődje, a Magyar Területi Színház. Ennek tiszteletére szervez színháztörténeti konferenciát a Dialóg nonprofit szervezet 2016. február 2-án. 

A Matesz (Magyar Területi Színház) megalakulásának 65.évfordulójára emlékezve tart konferenciát a Dialóg nonprofit szervezet február elején. A társulat első bemutatójára 1953. január 31-én került sor. Urbán Ernő: Tűzkeresztség című színművét állította színre Munk István, a Szlovák Nemzeti Színház rendezője, Fellegi István frissen verbuvált csapatával. Ez az évforduló ad okot a Dialóg nonprofit szervezet által szervezett emlékkonferenciára, amely 2018. február 2-án kerül megrendezésre Komáromban, a Tiszti Pavilon dísztermében.

A Matesz első bemutatója, a Tűzkeresztség 

A rendezvény három színháztörténeti előadással indul: Tóth László, színháztörténész, Pásztó András, dramaturg, és Hizsnyan Géza, színikritikus tart előadást a Matesz, és a Thália Színház egyes korszakairól, a megalakulástól napjainkig. Őket a volt és a jelenlegi színházigazgatók vallomásai követik.  A konferenciát Soóky László: Egy disznótor pontos leírása című mesélőszínházi előadása zárja. Az előadást megrendezte és eljátssza Lajos András. Ez a monodráma azt a színháztörténetileg is viharos időszakot eleveníti fel, amikor a prágai tavaszt követően Kassán megalakult a Thália Színpad.

A rendezvény fővédnöke a Csemadok Országos Választmánya. Támogató partnerek: A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Pozsony, Komárom Város polgármestere.

Az alapítótagok az alapítást követően 

Fellegi István, az első igazgató

A Matesz épülete előtt várakozva

 

A Matesz épületének helyén ma már az Aranyember szobra található. 

 

A február 2-án megrendezésre kerülő konferencia programja: 

(Szia Komárom, Varga Emese)