Fotók 2017. 01. 31.

Fényképgaléria: Leleplezték az Aranyember szobrát

Tegnap (január 30.) leleplezték az Aranyember szobrát az Eötvös utcán, amellyel a színházalapítóknak szeretnének emléket állítani. Gáspár Péter alkotását Konrád Márta asszony kezdeményezésére a Teátrum polgári társulás állíttatta.

Jókai Mór legendás alakjának szobra a komáromi Eötvös utca azon részére került, ahol a múlt század ötvenes éveiben a Magyar Területi Színház (a mai kassai és komáromi színház elődje) épülete állt.

Dráfi Mátyás színművész, a Teátrum művészeti vezetője, a MATESZ egykori tagja kiemelte: az aranypalástba burkolózó Aranyembernek szándékosan nincsen arca. „Ez az aranypalástos alak egy színészt ábrázol – ezer arcával együtt, ezért arctalan a szobor. Az aranyember ugyanis mind a 20 alapító tag lehetne, akik a legtávolabb eső, legkisebb falvakba is eljuttatták a magyar kultúrát.”

A szoboravatási ünnepség résztvevőit Batta György, a Teátrum elnöke üdvözölte. Beszédet mondott Csáky Pál európai parlamenti képviselő. A szoboravatót kísérő műsorban Borsó Ákos Petőfi Színészdal c. versét szavalta, Sámson Gizella regős himnikus éneket adott elő. Stubendek László, Komárom polgármestere a szobor leleplezését követően jelképesen átvette a szobrot a város nevében, majd kijelentette: jelölje ez a műalkotás a felvidéki magyar színjátszás megszületésének örökös helyszínét.

Szöveg forrása: Felvidék ma
Fotó: Krüger Viktor

IMG_6984 (Small)
A még leplezetlen szobor

IMG_6986 (Small)

IMG_7003 (Small) IMG_7005 (Small) Batta György, a társulás elnöke üdvözli az egybegyűlteket: IMG_7016 (Small)Itt pedig virágot ad át Ferenczy Anna művésznőnek, aki a színház alapítótagja IMG_7011 (Small) IMG_7013 (Small)

IMG_7029 (Small) „Ezek a művészek felvállalták azt, hogy a közösség lelkét fogják istápolni“ – mondta el Csáky Pál  európai parlamenti képviselő megnyitó beszédébenIMG_7020 (Small) IMG_7079 (Small)“Az az aranypalástos alak egy színészt ábrázol – ezer arcával együtt” – mondta el Dráfi Mátyás, a Teátrum művészeti vezetője IMG_7085 (Small)A szobor létrejöttének ösztönzője Konrád Márta asszony, aki Konrád József, a színház egyik alapítótagjának özvegye. Konrád József színészként, rendezőként, művészeti vezetőként és igazgatóként is tevékenykedett, halála után a színház örökös tagjának választották. IMG_7101 (Small) Borsó Ákos a Színészdalt szavalja:  IMG_7124 (Small) A szobor leleplezése: IMG_7156 (Small) Sámson Gizella: IMG_7169 (Small) IMG_7178 (Small) IMG_7183 (Small)

IMG_7229 (Small) IMG_7246 (Small)

Szólj hozzá!