Kultúra 2015. 09. 21.

Gál Tamás nyerte a Dosky (Deszkák) díjat

Kiosztották a DOSKY (Deszkák) 2015 díjakat tegnap este a Szlovák Nemzeti Színházban.  A legjobb színházi alakításért járó elismerést Gál Tamás nyerte.

A DOSKY díjat, amelyet sokan a szlovákiai színházi élet Oscaraként tartanak számon, a Kortárs Színházszövetség és a Színikritikusok Nemzetközi Szövetsége hirdeti meg. Gál Tamás a Kassai Thália Színház előadásában, a Rükvercben nyújtott alakításáért kapta az elismerést, amelyben Vidra Zsoltot formálja meg.

Az előadás, amelyet Czajlik József rendezett, egyébként is rendkívül sikeres. Nem ez az első eset, hogy rangos elismeréssel díjazták. A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján például közönségdíjazott lett.

„Sok ember közös munkájának az eredménye, hogy idén engem is jelöltek a díjra – nyilatkozta a színész a Paraméternek. – Sokat köszönhetünk Czajlik József rendezőnek és Forgács Miklós dramaturgnak, de a bárki megérdemelte volna ezt az elismerést, akik hozzájárultak a Rükverc című darab sikerességéhez, hiszen mindenki rengeteget dolgozott rajta”

A díjátadóra ezúttal a Szlovák Nemzeti Színházban került sor – ezidáig mindig Nyitrán volt a gála. A helyszínváltás egyik oka, hogy a díjátadó idén jubilált: a színművészeti kitüntetéseket 20. alkalommal osztották ki.

A Dosky – Deszkák díjat eddig csak szlovák színészek vitték el, első alkalommal fordult elő, hogy magyar színész nyerte a díjat.

A DOSKY 2015 díjazottjai:
A legjobb férfi alakítás: Gál Tamás (Rükverc)
A legjobb darab: Mojmír II. alebo Súmrak ríše (Szlovák Nemzeti Színház)
A legjobb rendezés: Rastislav Ballek (Mojmír II. alebo Súmrak ríše)
A legjobb női alakítás: Dominika Kavaschová (Mojmír II. alebo Súmrak ríše)
A legjobb kosztüm: Eva Farkašová (Zvedavý sloník, Zsolnai Bábszínház)

ujszó/parameter/felvidék.ma/sziakomárom 

Jelenetek az előadásból:

IMG_0632

56274 rukverc_151_4

ujszo_14254569179456_14

IMG_9988