Város Dél-komárom 2020. 04. 24.

Gazdaságvédelmi csomagot állított össze Dél-Komárom

Dél-Komárom polgármestere, dr. Molnár Attila a legnagyobb közösségi portálon arról nyilatkozott, házi karanténban lévőből több is van a városban, de igazolt betegről nem kaptak hivatalos értesítést. A polgármester elmondta: igyekeznek megtenni mindent a munkahelyek védelméért.

A város bevételei jelentősen függenek az iparűzési adótól, ebből fejlesztenek, beruháznak, fizetik a pályázatok önrészeit és a munkabért. Jelen helyzetben több ipari parki cég termelése is leállt, így viszont nem jut az önkormányzat sem elegendő bevételhez. Ezért olyan gazdasági intézkedéscsomagot fogadtak el, mely lehetővé teszi a hosszútávú működés fenntartását.

A polgármester, alpolgármesterek illetményének fele a koronavírusvédelmi alapba kerül, minimálisra csökkentették a képviselők tiszteletdíjait, a felügyelőbizottságok és a külső bizottsági tagok esetében felfüggesztették a havi járandóság kifizetését, a nem létfontosságú megbízási szerződéseiket felmondták. A saját költségvetésből finanszírozott beruházásaikat, felújításaikat elhalasztják, a pályázatok közül – amelyek kivitelezése most kezdődne – pedig csak azokat valósítják meg, amelyekhez szinte teljes mértékben állami forrással rendelkeznek. A munkaidő csökkentése mellett szükség volt a bérek átmeneti csökkentésére is, amely egyként érinti a hivatali állományt, az önkormányzati teljes közszférát, a városi tulajdonú cégek vezetőit és azok munkavállalóit is.

A járványügyi intézkedések érintik a Selye János Kórházat is. Ugyan koronavírusos betegeket nem helyeznek el, de az ágykapacitás felszabadítás miatt a tatabányai kórházból érkeznek eddig ott ellátott, nagyrészt komáromi betegek. Nekik kell helyet biztosítani, így azokat a betegeket, akiknek az állapota megengedi, családjuk pedig vállalni tudja otthoni kezelésüket, hazaküldik. Felkészültek arra is, hogy külön épületegységben gondoskodjanak azokról, akiknek más lehetőségük erre nincs. A komáromi kórház minden szükséges védőfelszereléssel rendelkezik, csakúgy, mint a mentőszolgálat is.

Nem várható a piac újranyitása. Nincs kiépített piac, így az árusításnak sem a biztonsági, sem az elemi higiéniai feltételei sem adottak. Így kizárt, hogy ez az őstermelői árusítóhely a veszélyhelyzet fennállása alatt ismét üzemeljen.

Már minden korlátozó intézkedést meghoztak, ezzel együtt vizsgálják annak lehetőségét, hogy újabb szigorításokat vezessenek be. Ezek nem a közterületek használatára vonatkoznak, hanem a zárt térben kötelező maszkviselésre. A polgármester azt mondta, bár maszkpárti, kettős érzései vannak. Nem szeretné, ha a maszkviselés hamis biztonságérzetet keltene a komáromiakban és hagynák el tömegesen otthonaikat. Ha esetleg bevezetik, az önkormányzat mindenki számára biztosít maszkot.

Április 26-ától kezdődött volna a Komáromi Napok programsorozat. Az idén elmarad, nem adják át a díszpolgári és Pro Urbe címeket, nem lesz programdömping.

Ácson már tudni koronavírusos fertőzöttről, így Szentirmai István polgármester még nagyobb fegyelmezettségre kérte az ácsiakat. Próbajelleggel elindult a mobil hangostájékoztatás településükön.

(kemma.hu)