Város Dél-komárom 2020. 09. 22.

Iskola járvány idején

Szeptember 1-jén, hagyományos munkarendben, de szigorú intézkedések mellett kezdődhetett el a 2020/2021-es tanév Dél-Komárom köznevelési intézményeiben.

A vezetők igyekeztek a minisztériumi intézkedési tervnek a legjobb tudásuk szerint eleget tenni, a megszabott intézkedések zökkenőmentesen kerültek bevezetésre.

– Érkezéskor minden gyermeknek kötelez a kézfertőtlenítés, napközben figyelnek a gyakori szappanos kézmosásra és többször végeznek fertőtlenítő takarítást is, a közösségi terekben pedig kötelező a maszk viselése – tájékoztatott Radziwonné Vörös Zsuzsanna, a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda Igazgatónője.

A Feszty Árpád Általános Iskolában is igyekeztek olyan óvintézkedéseket meghozni, amik nagy részben megegyeznek az oktatási hivatal honlapján megjelent járványügyi intézkedések irányvonalaival: az alsós és a felsős tanulók külön bejáraton közlekedhetnek érkezéskor és távozáskor, belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a testhőmérséklet ellenőrzése, a szülők pedig a kapuban köszönnek el gyermekeiktől és délután ott is veszik át őket, tehát nem léphetnek be az iskola területére. A maszk viselése és a napközbeni gyakori fertőtlenítés mellett bevezették, hogy a diákok nem vándorolnak órák közt másik terembe és a szünetekben is két csoportban különítik el őket a szünetekben.

Ugyanezeket az intézkedési terveket vezették be a Bozsikban és koppánymonostori általános iskolában is. A közösségi rendezvényeket az első félévben online tartják meg.

A tanév kezdetén az intézmény működési rendjét alaposan át kellett gondolni a Petőfi Sándor Általános Iskolában is, hiszen itt is meg kellett szervezni a takarítási rend változását, a technikai dolgozók munkaidő beosztását, a be és kiléptetés folyamatát.

-Az egész éves működést át kellett szervezni a járványhelyzet függvényében– jelentette ki Molnár Csabáné, az iskola Intézményvezetője, aki azonban hozzátette:

– A közösségi terekben a maszkviselést mi is kötelezővé tettük, elegendő eszköz illetve fertőtlenítő szer áll erre rendelkezésre, a fertőtlenítések folyamatosak, s ezt e technikai dolgozók folyamatosan ellátják. A szülők mindegyik intézménybe csak előre egyeztetett időpontban, nagyon indokolt esetben léphetnek be. A testnevelési órákat, ameddig az időjárás engedi a szabadban tartjuk.

Mindegyik esetben az intézményvezetők elmondták, hogy a dolgozók mellett a diákok is fegyelmezettek, igyekeznek betartani az újonnan bevezetésre került rendelkezéseket.

(A kép csak illusztráció)