Kultúra 2016. 09. 26.

Gidró Bonifác matematika-fizika nap a Selye János Gimnáziumban

A komáromi Selye János Gimnázium immár 24. alkalommal szervezte meg a Gidró Bonifácról elnevezett matematika-fizika napot, melyre 2016. szeptember 16-án az iskola aulájában került sor. Az esemény alkalmából a diákok és tanárok többféle előadást hallgathattak meg a fizika- és matematika-tudomány különböző területeiről.

A rendezvényt Andruskó Imre, iskolánk igazgatója nyitotta meg. Ezután a fizika tantárgybizottság meghívásának eleget téve RNDr. Teleki Aba, CSc., valamint szakmai asszisztense, Mgr. Boris Lacsny, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem munkatársai tartottak előadást Érdekes fizikai kísérletek címmel.

A fizika előadással párhuzamosan folytak a matematika területét érintő előadások, melyeket az iskola informatika és matematika tantárgybizottságai szerveztek. Elsőként iskolánk tanára, Édes Attila a látványos matematikai transzformációkról számolt be, majd Horváth Katalin, a Selye János Gimnázium tanára értékelte az iskolánkban matematikából írt belépő felmérőket.

Az eseménysorozatot 1993-ban indította útjára dr. Ipóth Barnabás, iskolánk nyugalmazott igazgatója, valamint Oláh György, az iskola volt matematikatanára. A rendezvényt Gidró Bonifác emlékének szentelték, aki a bencés gimnázium legendás matematika-fizika szakos tanára, 1920-1939 között pedig igazgatója is volt – neki köszönhetjük, hogy a két világháború közötti időszakban a gimnázium megőrizte magyar jellegét.

A rendezvénysorozat azóta is nagy sikernek örvend, az előadásokon minden évben közel 100 diák, valamint a környék pedagógusai vesznek részt.

Vajányi Orsolya,
a Selye János Gimnázium tanára

(Fotó: RNDr. Holczhei Árpád)

img_0247 img_0246 img_0245 img_0244 img_0243 img_0241 img_0233 img_0232