Kultúra 2015. 11. 16.

Gólyaavatás a Selye János Gimiben

Évente nagyszabású program keretén belül avatják fel a Selye János Gimnázium újoncait. Idén sem volt ez másként. November 13-án, a komáromi sportcsarnok több száz diáktól és tanártól volt hangos, és persze az odaút sem bizonyult kevésbé zajosnak.

Előző nap gimidiszkó, másnap avatás – ezzel indul meg igazán a Selye gimisek diákélete. Ez éven már előzetes feladatokat is kaptak az elsősök. Palacsintát kellett készíteniük a felsőbb évesek számára. Így a novemberi reggelen az izguló ifjoncokkal több száz finomság is útra kelt, hogy az egész gimnázium idén is együtt tölthessen egy felejthetetlen napot. A gimiben a fiatalok szokásos kifestési szertartáson estek át. Ilyenkor évről évre viccesebbnél viccesebb maskarákkal díszítik ki a gólyák fizimiskáját és avatóik is különböző hacukát öltenek, hogy már a megjelenésükkel is különlegessé tegyék a napot. A szép őszi időben az udvaron eldalolt énekek után felvonulás következett, melynek állomásaként a Klapka-teret is ellepte a vidám ifjúság. A polgármester üdvözlő szavai után már nem volt visszaút – a sportcsarnokban gyülekeztek a diákok, hogy közönség előtt essenek át a jópofa szertartásokon. Melecsky Kristóf vezényelte le a napot, míg az öt osztály, csapatonként eltérő színű öltözékben várta az ítéletet. Volt akadálypálya, kötélhúzás, békaugrálás. Sőt! Rapszövegeket is írtak az elsősök, melyeket a megfelelő zenei alapra elő is adtak. A tanárgyerekek plusz a negyedikesek testvérei is külön megmérettetésben részesültek. Az egész napos stand up és mexikói hullámáradatot az elsős osztályok előadásai fűszerezték. A hat osztály közül szinte mindannyian táncos produkcióval készültek, míg az 1. A osztály kreatívabbra vette a figurát. A Trónok harca című sorozatból adtak elő egy részletet. Annyira tetszett a zsűrinek a különleges műsor, hogy végül az A osztály magasan megnyerte az egész napos versengést.
És hogy mi zárja minden éven e napot? Természetesen a tanár-diák foci. A gimnázium tanári gárdája ellen felálló negyedikesek 1989 óta először verték meg oktatóikat. A végeredmény 2:1 lett, így ezt a napot még a futball terén is teljes mértékben a diákok uralták.
Az avatás élményeit évekig emlegeti mindenki, hiszen az elsősök ezzel kezdik meg igazán a beilleszkedést a középiskolás életbe. Az évek során volt, aki meredekebb avatásban részesült, míg mások megúszták komolyabb szereplés nélkül. Egy azonban biztos! E hagyomány évek óta az egyik legnépszerűbb és legemlékezetesebb esemény a diákok életében. Időről időre izgalmas programot kapnak a résztvevők. Köszönjük, idén is jól szórakoztunk!

Milány Kincső
Fotó: a szerző és SJG FB

Szólj hozzá!