Zöld Dél-komárom 2024. 02. 16.

Gyertek be a Kórházkertbe! – ismét zöldít Dél-Komárom

Február utolsó hétvégéjén a Városgazda Kft. munkatársai, helyi vállalkozók, és önkéntesek ismét rendbe teszik a Selye János Kórház kertjét.

– Még évekkel ezelőtt Szarka György és Jankó László kertészeti vállalkozókkal közösen határoztuk el, hogy megszépítjük a kórház kertjét, ami az itt található idős fáknak és különleges aljnövényzetnek köszönhetően helyi természetvédelmi területnek számít. Az idei felhívásra is úgy tűnik, hogy népes csapat gyűlik össze – mondta el Juhász Márton a zöld kezdeményezés egyik ötletgazdája.

A február 24-i programon folytatják az előkert és a vízelvezető árok megtisztítását, a hátsó tisztás újranyírását és gyomirtását, ahol így újra teremhet a medvehagyma. A gyalogösvényen összegereblyézik az avart, a mulcsot pedig a gyümölcsfák termőbbé tételénél hasznosították.

 A kórházkertben 300 gyümölcsfa van, ezek egynegyedét termőre metszettük. Azoknak, akik először vesznek részt a takarításon, megmutatjuk a terület értékes, idős fáit és a téltemető virágokat – tette hozzá Juhász Márton.

Dr. Molnár Attila polgármester kiemelte, örül, hogy a kezdeményezéshez egyre több család, gyermek csatlakozik, az akciót egyre nagyobb érdeklődés kíséri. A kezdeményezés tökéletesen beleillik a Zöld Város projektbe, sőt mintául szolgálhat a további akcióknak. Hangsúlyozta, a kórházkert megújítása immár tíz éves múltra tekint vissza. A takarítási akció célja természetesen a helyi természetvédelem alatt álló kastélypark megóvása.

Városunkban számtalan közterület, zöldterület van, melyek megújításra várnak. Szerencsére révbe érnek az alakuló új zöld egyesületeink, a KÖSZ, amelyek további programokat szervezhetnek akár a Duna parton, vagy városunk bármely zöldterületén. A polgármester kiemelte, az önkormányzat minden ilyen kezdeményezés mellé áll a jövőben is.