Zöld 2023. 03. 07.

Rendbe tették a Selye János Kórház kertjét

Az elmúlt hétvégén, március 4-én, szombaton több mint száz önkéntes gyűlt össze a kórházkertben, hogy az elmúlt évek munkálatait bepótolva ismét rendbe tegyék Dél-Komárom különleges természeti értékű területét.A zöld akció résztvevőit dr. Lőrinczi Enikő, az intézmény igazgatója és dr. Molnár Attila polgármester köszöntötték.

Nagy öröm számomra, hogy a covid időszak elmúltával ismét újraélednek városunk közösségei, mert azt gondolom, Dél-Komárom igazi ereje bennük rejlik! Jó látni, hogy a Juhász Márton, Szarka György és Jankó László ötletéből kinőt zöld kezdeményezésnek ennyi támogatója van a városban. Köszönöm a cserkészeknek, a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők csapatának, az Ifjúsági Tanács tagjainak, a zöld egyesületeinknek, a Városgazda Kft. munkatársainak, és valamennyi önkéntesnek, aki segéd kezet nyújtott ehhez a környezetvédelmi akcióhoz! Azt gondolom, hogy a fiatalok jelenléte már önmagában is társadalmi jelentőségű, hiszen mutatja, hogy az ifjabb generációnak fontos a környezettudatos szemlélet – mondta dr. Molnár Attila polgármester.Juhász Márton
kertészeti szakember hozzátette, annak idején azzal a céllal hívták életre a kezdeményezést, hogy ráirányítsák a figyelmet erre az egyedülálló természeti értékre. Ma már világosan látszik, hogy elérték céljukat!

– Az utóbbi időben komoly viharok voltak térségünkben, így számos fa kidőlt, elsősorban ezeket igyekeztünk eltávolítani a kertből. E munkálatokon túl kitakarítottuk a gyomnövényzetet, kigerebélyéztük a területet. A teljes négy hektárt természetesen nem tudtuk egyszerre rendbe tenni, főként úgy, hogy a járvány miatt három évig el sem tudtuk végezni a munkálatokat, hiszen nem léphettünk be az egészségügyi intézmény kertjébe. Ezért úgy döntöttünk, hogy nyárra ismét meghirdetjük a takarítást, erről majd a
Gyertek be a Kórházkertbe! Facebook-oldalon teszünk közzé információkat – tette hozzá Juhász Márton.

A takarítással egy időben a jelenlévő gyerekek Bognár Balázs tanár úr segítségével több új madárodút is kihelyeztek a kertben.

A KÓRHÁZKERT

A kert az ó-szőnyi uradalom részét képezte, melyet a Zichy család birtokolt, majd a Solymosy-Gyürky család tulajdona lett. A kastélyt a II. világháború után államosították, azóta kórházként funkcionál.

A kertet – valószínűleg – 1815 és 1840 között létesítették, bár egyes elemei korábbiak. Központi eleme kör alaprajzú, ebbe fut bele a sugaras úthálózat. Az 1875. évi statisztika szerint 7311 tő virág és cserje, 17520 fa és 2280 gyümölcscserje volt a kertben.

1984-ben 53 faóriása volt (főleg tölgy, török mogyoró és páfrányfenyő). Napjainkban a kert helyi jelentőségű természetvédelmi terület, nagysága 6,5 hektár.

Négy egységre osztható: az előkertre, melynek központi eleme a Szentháromság-szobor; az oldalkertre (a keleti oldalkertben található az egykori szőnyi mocsarak vizét – most inkább a belvizet – levezető kis ér, melyen feltehetően a Zichy-korszakból származó kovácsoltvas hidak vezetnek át; a nyugati oldalkertben a kórház melléképületei állnak), valamint a hátsó kertre, a Zichy-korszakból fennmaradt angolpark maradványával és a Solymosy-Gyürky korszakból megmaradt egykori konyhakert és faiskola területével.

Napjainkban mintegy 49 féle fás szárú, 80 féle lágyszárú növény, és 25 féle moha található a kertben.A fafélék közül az évszázados kőris, a bükk, a vadgesztenye, a kocsánytalan tölgy, a páfrányfenyő, a platán, a fekete fenyő, a közönséges gyertyán és a hárs érdemel említést. Árnyékukban odvas keltike, hóvirág, erdei tulipán és téltemető is virágzik. itt. De a növények mellett számtalan madárfaj és hüllőfaj is előfordul a területen, így levelibéka, ásóbéka, vagy épp vízisikló, amely fajok szintén védelem alatt állnak.