Zöld Dél-komárom 2023. 03. 02.

Szombaton kórházkert takarításra várják a komáromiakat!

Sok éve hagyomány már Dél-Komáromban, hogy önkéntesek a tél végén, tavasz elején teljesen kitakarítják a kórházkertet, megújítva annak zöld felületét. A következő alkalomra március 4-én, szombaton reggel 8.30-tól kerül sor.

A Juhász Márton, Szarka György és Jankó László kertészeti szakemberek által életre hívott kezdeményezés hamar népszerűvé vált a komáromiak körében, volt olyan év, amikor 150-en dolgoztak a kert rendbetételén.

– Ha lehet idén még több lesz a feladatunk, hiszen az elmúlt években a járvány miatt nem volt mód megtartani ezt a környezetvédelmi akciót, pedig a kórházkert helyi természetvédelmi területnek számít – tudtuk meg az egyik szervezőtől, Juhász Mártontól.

A szakemberek több munkafolyamatot is terveznek a több százéves növény ritkaságokkal csalogató kertben, így hulladékgyűjtést, aljnövényzet ritkítást, a felkúszó borostyánok visszametszését, kisebb tisztások kialakítását, gallygyűjtést. A tervek szerint megtisztítják a tanösvényt, a sétányokat átgereblyézik, illetve kiirtják a gyomfákat is. Mindezeken túl több új madárodút is kihelyeznek Bognár Balázs segítségével. Ez utóbbi egyébként igazi családi programnak ígérkezik.

A szervezők kérik az önkénteseket, hogy az időjárásnak megfelelően öltözzenek fel és amennyiben tudnak, úgy vigyenek magukkal saját eszközöket.

További információ a Gyertek be a Kórházkertbe Facebook-oldalon kérhető!

A munkálatokat a magánvállalkozó mellett a Komáromi Városgazda Nonprofit Kft. is támogatja.