Kultúra Dél-komárom 2021. 07. 06.

Hadijátékot tartottak a Monostori erődben

Az elmúlt hétvégén rendezett alkalomra az ország minden pontjáról és a Felvidékről is érkeztek hagyományőrző csoportok, akik a Komárom környéki 1848-49-es szabadságharc emlékezetes csatáit elevenítették fel a nézősereg előtt.

A háromnapos eseményre a szervezők a hadijáték mellett számos színes programmal; vásárral, színházi és könnyűzenei előadásokkal várták az érdeklődőket. Fellépett az Örökség zenekar, a Magyarock Dalszínház pedig ezúttal a Klapka és A kőszívű ember fiai című történelmi musicaleket mutatta be.

Ebben az évben, rendhagyó módon az MH 25 Klapka György Lövészdandár is kivonult az erődbe, ahol a Dunai bástyánál katonai esküt tettek az újonnan felavatott honvédek, majd az érdeklődőknek bemutatták a napjaink legmodernebb magyar honvédségi felszereléseket.

– A Dél-Komáromban évről-évre megrendezett hadijátékok már országos szinten is ismertek és elismertek. Nem véletlen, hogy Veresegyháza és Budapest mellett többek közt egészen Kecskemétről, Szegedről, Békéscsabáról és Hajdúszoboszlóról is érkeztek hagyományőrzők a Monostori erődbe. Minden évben számos gyermekprogrammal is készülünk, szeretnénk, ha a következő generációkhoz ezeken a játékokon keresztül is eljutna a hazafias nevelés és lelkület. Idán zoknicsatában, a szivacs-íjászatban és a plüss-szablyában próbálhatták ki magukat a kicsik – mondta Turbók Attila, katonai hagyományőrző, a komáromi Monostori erőd rendezvénymenedzsere.

Az erőd a nyáron szinte valamennyi hétvégén színes programkavalkáddal várja látogatókat.

Július 30-án az Edda ad itt koncertet, de lesz Tankcsapda és Margaret Island buli is.

Ami a hagyományőrző programokat illeti, abból sem lesz hiány: augusztus végén, egy határon átnyúló pályázatnak köszönhetően, a magyar hagyományőrző huszárok, az Erzsébet hídon át vonulnak az észak-komáromi Öreg várba, ahol egy, a mostanihoz hasonló hadijáték bemutatóra kerül sor, majd október első hétvégéjén, ugyancsak a Monostori erődben, egy világháborús hadijáték kerül bemutatásra harckocsikkal, repülőgépekkel és hagyományőrző katonákkal.

(Forrás: komarom.hu)