Mix 2021. 09. 24.

Hagyományt teremtettek az idősek otthonába látogató kutyusokkal

A nyári hónapokban háromszor is ellátogattak a komáromi kutyaiskola (Výcviková škola psov) csaholó növendékei az Ispotály utcai nyugdíjasotthonba, hogy jelenlétükkel boldog pillanatokat és játékosságot csenjenek a mindennapokba. Érdeklődésünkre az intézmény igazgatónője, Polgár Hedvig óriási mosollyal és csillogó szemekkel mesélt az eseményekről.

Honnan jött az ölet, hogy egy-egy napra kutyusokkal töltsék meg a nyugdíjasotthont?

Régebben már gondolkodtunk egy saját kutyán az otthon számára, azonban ezt az ötletet végül elengedtük. Egy kutya sok munkával, engedélyekkel, gondozással jár, így ez a gondolat annyiban maradt. Aztán most 4 év után a lakóktól jött a kérés, hogy legyen saját ölebünk. Először nagyon tetszett az ötlet, el is kezdtem gondolkodni, utánajárni a dolgoknak. Felkerestem egy szakembert is, Szilvia Hanovát, aki a kutyaiskoláért felel. Ő felvilágosított, hogy egy kutyának mennyi mindenre szüksége van, amit nem tudnánk biztosítani az otthonon belül. Eléggé elcsüggedtem, viszont teljes mértékben igaza volt. Ezután felajánlotta, hogy egy pár kutyussal meglátogatnának minket, így végül június 3-án megtartottuk az első találkozót, majd a nyár folyamán további kettőt.

Hogyan zajlottak az események?

A közös napok a kertünkben került megrendezésre. Gyönyörű nevelt kutyusok jöttek gazdikkal, az idősek pedig nagy örömmel játszottak velük, simogatták és szeretgették őket. Hatalmas siker volt már az első alkalom is, öröm volt látni a mosolygós arcokat, a derült tekinteteket, és bizony sokak, akik járókerettel vagy mankóval közlekednek, egyszerre meggyógyultak és már nem kellettek a segédeszközök. Tényleg nagyon szép volt, a kutyusok is nagyon jól bírták a közeledést. Aztán a következő találkozásnál már az idősek is készültek, apró piskótákkal kényeztették a négylábúakat. Csodás pillanatok voltak, valósággal kivirult mindenki, megtelt csaholással és szeretettel az otthonunk.

Terveznek még hasonló akciót a jövőben?

Látva a pozitív visszajelzéseket szeretnénk mindenképp, viszont még nem beszéltünk időpontot.

Tartanak más hasonló programokat is?

Természetesen, a járvány előtt mindig sűrű volt a program. A nyár általában nyugodtabban telik, sütögetni szoktunk hétvégente. De több nagyobb ünnepet is tartunk, például októberben az idősek előtt tisztelgünk, ilyenkor jönnek különböző fellépők, és a karácsony is egy nagyon meghitt ünnep nálunk. Ezeken kívül minden évben tartunk sportnapot, Mikulást, Húsvétot, nőnapot, még farsangot is. Járunk színházba és vonatozni a városon belül, szóval igyekszünk a lehető legtöbb dolgot kihasználni.

(Obergesell Emma, 16 éves gyakornokunk írása)