Város 2013. 10. 18.

Halmentés az árterekről

A komáromi horgászszervezet tagjai július elején kezdték meg a nagyszabású halmentési munkálataikat. A Járási Természetvédelmi Hivatal levélben fordult a komáromi horgászszövetséghez, melyben kérték a hathatós segítséget az ártereken rekedt halivadékok megmentéséért.

Mint tudjuk, az idei évben többször is vonult le nagyobb árhullám a Dunán és a Vágon. Fel is töltötte a folyóvízzel az árterületén lévő összes gödröt és  elárasztotta a Darányi legelőt is. A vízzel együtt pedig a halak is kikerültek az árterekre, és bizony a folyó visszahúzódásakor jó részük kint ragadt a mélyebben lévő területeken. Ezek a helyek előbb vagy utóbb kiszáradnak és a bennük levő halak elpusztulnak. Na, persze csak azok, amelyek nem esnek áldozatul a halevő madaraknak és egyéb „ínyenc“ álla­toknak. Mivel a Vág melletti Darányi legelő is víz alatt volt, s ez több mint 30 hektár területet érintett, innen kellett minél hamarabb kimenteni a még élő halivadékokat. Júliustól kezdődően hetente végeztek ilyen jellegű tevékenységet, mely sok esetben az idő sürgőssége miatt éjszakákba nyúlt. Volt olyan is, hogy 16-18 órát is kint voltak a területeken, hogy minél gyorsabban, és hatékonyan menjen a mentés. Több millió halivadékról volt szó, éppen ezért nem volt mindegy, mennyit sikerül átmenteni a Vág-Dunába, az eredeti élőhelyükre. A 2-15 cm-es kis pontyok, kárászok, keszegek mentése a napokban is folyik. Ottjártunkkor is tevékenykedtek a halmentők. Tóth Alfréd, a szervezet elnöke, Gabriel Péter halasgazda, Benedek Tibor őrparancsnok nagyban kivették részüket ebből a nemes és fontos munkából, de nagy segítséget nyújtott még Anton Marek polgármester, aki többször is meglátogatta a területet Mayer Tiborral közösen.

halmentes

Akik az utóbbi időben a Holt-Vág környékén jártak, azok megtapasztalhatták a változásokat. Egy új tereprendezésnek köszönhetően, több új létesítmény valósult meg a területen, melynek egyik különlegessége és látványossága a két hektáros vízterület lerekesztése volt, mely a jövőben mint halnevelde fog szolgálni, melynek fő célja, hogy évente 30-40 mázsa halat neveljenek ki a Holt-Vág vízterületébe. Nyár végén 15 ezer 10-15 cm nagyságú egynyaras (K1) pontyivadék lett a vízterületbe helyezve. Amint ezek a halak elérik azt a nagyságot, mely megfelel a kritériumoknak, abban az esetben a rekeszhálókat megnyitják, és a benne levő halak átúszhatnak a Holt-Vágba, majd mikor ez megtörténik, újra lezárják a területet, és ismét kezdődik az új telepítés a halneveldébe. Örvendetes tény, hogy a helyi horgászszervezet egyes tagjai időt és fáradságot nem kímélve teszik a dolgukat, csak azért, hogy azok a horgászok, akik szabadidejükben szenvedélyüknek hódolnak, tegyék ezt a legnagyobb sikerélmény közepette. Mindenképpen dicséret illeti őket, annál is inkább, hisz kevés szervezet mondhatja el magáról, hogy birtokában van egy nagy vízfelülettel rendelkező halneveldének, mely egyébként egyedülálló ezen a vidéken.
DELTA