Mix 2017. 10. 05.

Harckocsik és repülőgépek szállták meg az erődöt

Tankok lőtték és repülőgépek bombázták október első hétvégéjén a Monostori erődöt felidézve a II. világháború végét jelentő dunántúli harcokat. A korabeli ruhába öltözött katonák, a harckocsik, a tankok és a motorkerékpárok mellett, idén két repülőgép is főszerepet kapott. 

Harmadik alkalommal zajlott le a Monostori Erődben hétvégén a nemzetközi katonai hagyományőrző találkozó. A látogatók egy igazi időutazáson is részt vettek szombaton és vasárnap, hiszen idén is megrendezték a II. világháborús hadijátékot.

-Évek óta kiemelt figyelemmel kezeljük a hagyományőrzést és a haditechnikai bemutatókat. Hosszú távon az a célunk, hogy egy hagyományőrző bázis alakuljon ki a Monostori erődben – nyilatkozta Vizeli Csaba, a Monostori erőd vezetője.

Udovecz György, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke elmondta, hogy a látogatók hétvégén megismerkedhettek a harci járművekkel, a korabeli kiképzéssel és egy postaállomás működésével is, valamint megtekinthették milyen volt, és hogyan működött egy telefonközpont.

A hagyományőrzők segítségével bemutattuk a magyar, a német és a szovjet alakulatokat, ruházatukat, fegyvereiket és az egész haditechnikát, valamint kiállítás és vásár is fogadta a kilátogatókat – tette hozzá Udovecz György.

A hétvége leglátványosabb részét a harcok jelentették, amelyek felelevenítették 1945 tavaszának összecsapását a magyar–német és a szovjet csapatok között. A bemutatón mintegy 120 katonai hagyományőrző vett részt. A harcok során tankok és ágyúk is feltűntek, de ezek mellett egy Jak–9-es és egy Storch, úgynevezett „gólya” típusú repülőgépet is bemutattak a jelenlévőknek a szervezők. 

(Forrás: komaromhirado.hu)