Kultúra 2019. 11. 14.

Harminc éves a Kor-Zár verséneklő együttes

A Kor-Zár verséneklő együttes egyidős a rendszerváltással. A bársonyos forradalom évében 1989-ben alapította Zsapka Attila és Zsapka Zsolt, valamint Vén Kamil, aki már nincs a zenekarban. A zenekar nevét részben egy lezáruló korszakról kapta, részben pedig az egyetemista forradalmárok emlékeiből merítette.

A Kor-Zár zenekar kezdettől fogva az irodalom népszerűsítését tűzte ki célul, s bár vannak saját dalaik is, a fő profil mindvégig az énekelt vers maradt: „Ez nem egy népszerű műfaj, sokan vitatják is létjogosultságát – mi mégis úgy érezzük, hogy szükség van rá. Költészetünk kiváló neves poétáinak jóvoltából valójában egy kimeríthetetlen kincstár, ünneplésre méltó mérhetetlen gazdagság, melyet őriznünk és ápolnunk kell. Néhány pillanat erejéig újra meg újra a nap felé fordítani, megragyogtatni ezeket a kincseket egyáltalán nem rangon aluli, de nagyon is megtisztelő, teljes odaadást igénylő feladat” – olvasható a zenekar ars poetikájában.

A zenekar első lemeze 1995-ben jelent meg, Őrizzetek meg címmel. A megalakulástól napjainkig hét albummal dicsekedhet az együttes: Őrizzetek meg, Tajtékos ég, Hangraforgó, Az én falkám, Búcsú a holnapért, Mozi, Karácsonyi ének. Az ünnepi évforduló kapcsán jelenik meg a Kor-Zár harminc nevet viselő album, a lemezen négy új dal lesz hallható és egy születésnapi válogatás a zenekar legjobb dalaiból.

A Kor Zár csapatában a harminc esztendő alatt sok remek zenész megfordult. Zsapka Attila (ének, gitár) és Zsapka Zsolt (ének, gitár) alapítótagok mellett a zenekar jelenlegi összetétele: Miklósné Zsapka Mónika (ének), Madarász András (pengetős és billentyűs hangszerek), Farnbauer Péter (basszusgitár), Kovács László (dobok), Sipos Dávid (szaxofon), Pikler Attila (hegedű, mandolin, perkusszív hangszerek).

A Kor-Zár együttes megalakulásának 30. évfordulója alkalmából koncertsorozatra indul, melynek első állomása Gútán lesz november 17-én. A nagy ünnepi, születésnapi koncertnek azonban a komáromi Városi Művelődési Központ ad otthont november 28-án 19:00 órától. A Kor-Zár harminc koncertsorozat további állomásai: Nagykapos november 30., Tardoskedd december 7. Érsekújvár december 20.

A komáromi koncertre jegyek a Városi Művelődési Központban kaphatók.

(tel: +421 905 892579, mskskomarno@gmail.com)