Kultúra Dél-komárom 2020. 01. 24.

Három díjat is átadtak a magyar kultúra napján

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepelik Magyarországon január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A Városházán az ünnepi alkalomból rendezett gálaműsorral egybekötött díjátadó is a nemzeti ima közös eléneklésével vette kezdetét, a Komáromi Katolikus Kórus közreműködése mellett.

Dél-Komárom képviselő-testülete 2012 óta adományoz díjat a helyi kulturális élet elismert szereplőinek. A megbecsülést szimbolizáló magyar kultúra napi kézszorításban eddig 15 jeles komáromi személy, valamint egy együttes részesült.

Az idei rendezvény alkalmából, amelyen az észak-komárom városvezetés is tiszteletét tette, további két díj, illetve egy dr. Molnár Attila polgármester és Hajnal Dóra, a Humán ügyek bizottságának elnöke kezdeményezésére alapított új ifjúsági elismerés is gazdára talált. A Komárom Város Kultúrájáért Díjat ez évben Vörös Máté népzenész, és Gál László Latinovits-díjas versmondó, míg a Nagy Judit komáromi képzőművész által készített Komárom Város Ifjú Tehetsége Díj plakettet Ficsura Leon, az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola növendéke vehette át.

A díjátadót követő gálát a tavalyi Fölszállott a páva című televíziós népzenei tehetségkutató élő adásába bejutott az Ördöngős Népzenetanoda tanítványaiból verbuválódott együttes előadása nyitotta. Horsa István népzenész és Korpás Éva népdalénekes tanítványai, így Janovszki Csenge (ének), Kozma János (hegedű), Méhes Mihály (kontra), Horsa Borbála (cselló), Méhes Gergely (bőgő), ezúttal egy ördöngösfüzesi összeállítást hoztak. A műsort a Garabonciás Néptáncegyüttes, illetve az Árgyélus Zenekar, Gál László Latinovits-díjas versmondó, az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola előadói, Bedecs Ilona népdalénekes, valamint Nagy T. Dávid, Nagy Dominik, Pusztai Máté és Joó Bence jazz formációja is színesítette. A Városházán a gálával egyidőben “Egy állvány, egy alkotó!” mottóval kiállítás is nyílt, amelyen komáromi alkotók mutatkoztak be. (komarom.hu)