Mix 2018. 05. 16.

Tanulmányi kirándulásokon vettek részt a Selye János Gimnázium diákjai

A Selye János Gimnázium diákjai a közelmúltban több tanulmányúton is részt vehettek, melynek köszönhetően a tanulók Brünnbe, Bécsbe és Ausztria több pontjára is eljutottak. A következőkben ezekbe a kirándulásokba tekinthetünk be a szerkesztőségünkhöz eljuttatott beszámolókon keresztül. 

Tanulmányi kiránduláson Brünnben

A Selye János Gimnázium VI. N és III. C osztálya hétfő reggel már hét órakor indulásra készen helyezkedett el az autóbuszban, jól felpakolva étellel-itallal, no meg kifogyhatatlan jókedvvel. Akadtak páran, akik még az indulás előtt megrohanták a pénzváltót, akadt olyan diák is, aki rohanni nem a lábán, hanem a mankóján tudott.

Az érkezés utáni első utunk a Műszaki Egyetemre vezetett. Gimnáziumunk több volt diákja is ezen egyetemen hallgatója, így kirándulásunk alkalmával is egy egykori selyés gimnazista, Szelecky Zsolt vezetett körbe minket. Zsolt nagy lelkesedéssel, információkkal felvértezve mutatta meg nekünk az egyetemet, beszélt az egyes karokról, a felvételi feltételekről. Általa, saját tapasztalatai alapján sokkal jobban beleláthattunk az egyetemi életbe. Tovább haladva láthattuk az energetikai kamara épületét, a kollégiumokat, valamint az egyetem sportközpontját is.

A lélegzetelállító panorámájú Spilberg várában kész horrortúrán vettünk részt. Bejártuk a kazamatákat, kétségbeesetten kerestük Kazinczy Ferenc celláját és emléktábláját, ám, sajnos, nem jártunk sikerrel. Innen a városközpontba indultunk. Kiharcoltunk egy háromórás pihenőt, hogy legyen idő körülnézni a városban, és esetleg valahova beülni egy sörre (természetesen alkoholmentesre)!

A hazaút alvás helyett énekléssel és jókedvvel telt. Fáradtan ugyan, de élményekkel telve értünk Komáromba.

(Tóth Erika, III. C)

 

Bécsben járt a Selye János Gimnázium II.B osztálya

A kora reggeli utazás és a két és fél óráig tartó út után megérkeztünk a Schӧnbrunni kastélyba, ahol számtalan új ismeretekkel gazdagodtunk. Sokat megtudtunk Mária Teréziáról, Ferenc Józsefről és Sissiről is. Mindemellett gyӧnyӧrkӧdhettünk a kastély fényűző szobáiban. A kastély termeinek megtekintése után eltӧltӧttünk egy kis időt a kastélykertben. Megnéztük a Gloriette-t, sétáltunk, élveztük a napsütést. Ezután elmentünk egy kis városnézésre. Megnéztük a város nevezetes épületeit. A kӧtelező program utolsó állomása a Szent István Székesegyház (Stephansdom) volt, amelynek déli tornyából rendkívül szép kilátás tárult elénk. A művészetkedvelők elmentek megcsodálni az Albertina múzeumban található festményeket. A nap további részét szabad programmal tӧlthettük, így vásároltunk, kávéztunk, pihentünk.

Összeségében elmondhatom, hogy ez egy élményekkel teli nap volt. Kӧszӧnjük az osztályfőnӧkünknek, Komár Annamáriának és a német szakos Fekete Judit tanárnőnek, hogy megszervezték nekünk ezt a kirándulást, ezzel egy kis betekintést nyerhettünk Bécs világába.

(Antal Réka, II.B osztályos tanuló)

 

Életre szóló élmények Ausztriában

A komáromi Selye János Gimnázium 45 diákja Salzkammergut régióban tett tartalmas tanulmányi kirándulást.

Május 9-én a kora reggeli órákban indult csapatunk a Traunsee partján található Gmunden városkába, ahol megtekintettük a tavon található romantikus kastélyt, mely egy közkedvelt osztrák tévésorozat helyszíne. Utunkat Bad Ischl-ben folytattuk, ahol megismertették velünk a császári nyári rezidencia igencsak gazdag történelmét. További úti célunk a festői szépségű kedvelt üdülőhely, St. Wolfgang volt.

A második nap Mozart szülővárosáról, Salzburgról szólt, amely az UNESCO-világörökség egyik ékköve. Megcsodáltuk az érseki palotát, a dómot, a műhelyt, ahol az első, eredeti Mozart-golyó készült, az 5. századi katakombákat és további számos nevezetességet. Délután a város szélén található, vízi játékairól híres hellbrunni püspöki kastély ejtett ámulatba bennünket. A legváratlanabb pontokról előszökő vízsugarak, misztikus barlangok, víz által mozgatott figurák mosolyt csaltak a diákok arcára.

A Bajor Alpokban lévő berchtesgaden-i sóbánya meglátogatása a háromnapos út egyik legszebb élménye marad. A mai napig működő sóbányába való belépés előtt védőruhát öltöttünk, majd kisvonattal mentünk le a mélybe, ahol megtekintettük a só katedrálist, a só laboratóriumot, a tükörtavat, és egyéb különlegességeket. Ugyancsak felejthetetlen élmény marad az 1800 m magasan fekvő Kehlsteinhaus, a II.világháborús „Sasfészek”. A kirándulás utolsó programpontja a legromantikusabb osztrák kisváros, Hallstatt megtekintése volt. Kattogtak a fényképezőgépek a tóparton, a sziklafal oldalában szűk helyen egymásra épült házak között, a templom oltárképe előtt és a bizarr csontházban is.

Már most készülünk a jövő tanév végén újra megvalósuló bécsi projekthétre, amely az osztrák állam támogatásával tavaly már nagy sikert aratott németeseink között.

(Szénássy Edit és Fekete Judit, a tanulmányi kirándulás szervezői)