Mix 2013. 05. 07.

Hatalmas érdeklődésnek örvend a 2 hónapos elefántbébi a Fővárosi Állat-, és Növénykertben

2013. 02. 14-én Angele, az anyaelefánt életet adott elefántborjának a Fővárosi Állat-, és Növénykertben.

52 éve nem született Budapesten kiselefánt, így nem csak a jövevény újdonsága, hanem a születés puszta ténye is ámulatba ejtette a gondozókat és a közönséget.

Asha  az anyukájával
Asha az anyukájával

Azonban az első 48 óra nyugtalanságra adott okot, mert az újszülött állat nem akart enni, és kezdetben anyjával sem volt közvetlen kapcsolata. Ez alatt az idő alatt a gondozók táplálták, ám a mesterségesen táplált kicsinyek egy tizede elpusztul, így az aggodalom csak pár nap után csillapodott, mikor a kiselefánt hozzászokott édesanyjához, aki az etetést „átvehette” a gondozóktól.

A kezdeti kritikus helyzet után a névválasztás következett, melyhez az Állatkert a médián keresztül kérte az érdeklődő közönség segítségét. Mivel az anya neve A betűvel kezdődik, a kiselefánté is azzal kell hogy kezdődjön az Állatkert névadási hagyománya szerint. Interneten történő szavazással lehetett voksolni a felsorolt hat név egyikére, melyek a következők voltak: Asha, Anita, Angyal, Amelie, Aishwarya, Aurora. A legtöbb szavazatot Asha kapta, így a kiselefánt ezt a nevet viseli.

Bár az idő már melegszik az elefántoknak még nem a legmegfelelőbb, ezért egyelőre meghatározott időben engedik ki őket a kifutóra, amolyan egészségügyi sétára. Ez az időszak délután egy és négy óra között esedékes. Egyéb időpontban – a nyitva tartás szerint – az Elefántházban tekinthető meg a „csöppség”.

Érdemes ellátogatni a Fővárosi Állat-, és Növénykertbe, hogy megcsodálhassák az újszülött elefántborjút, szőrös kis fejével és „apró” lábaival garantáltan felejthetetlen élményt fog nyújtani. A kezdeti rémületnek és idegenkedésnek mára nyoma sincs az anya-lánya kapcsolatban, teljes összhangban sétálnak a kifutón. Az anya óvón vigyázza gyermekét, tanítgatja, ormányával simogatja Asha-t, ezzel nyűgözve le az őket csodáló közönséget.

Aki kedvet kapott az új jövevény meglátogatásához a képek alapján, az mindenképp csodálja meg a többi állatot is.

A nyitva tartás részletei az Állatkert honlapján megtalálhatók. http://www.zoobudapest.com/

Szólj hozzá!