Régió 2014. 02. 10.

Határon átívelő együttműködés a munkanélküliség csökkenéséért

Munkaerőpiacok határon átnyúló együttműködése néven indul uniós támogatású projekt a komáromi régióban. A magyarországi és a szlovákiai oldalt is bevonó kezdeményezés célja, hogy állásbörzékkel, ingyenes képzésekkel, hatékonyabb információáramlással elősegítse a munkanélküliség csökkenését.

A munkaerőpiaci projekt kivitelezője a Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC), partnerei a Selye János Egyetem és az észak-komáromi szociális, család- és munkaügyi hivatal.

Bara Zoltán, a Pons Danubii ügyvezető igazgatója a projektindító sajtótájékoztatón elmondta, először is adatbázisokat készítenek, melynek során felmérik a munkaerőpiacot, azt, hogy a munkáltatóknak milyen munkaerőre lenne szükségük a régióban. Az igények figyelembevételével egy sor ingyenes képzést indítanak, melyeket részben a Selye János Egyetem, részben a munkahivatal bonyolít majd le, s melyekről a későbbiekben a hamarosan induló új, kétnyelvű honlapon, illetve a sajtóban is tájékoztatják az érdeklődőket. A projekt záró szakaszában, várhatóan az ősz folyamán két állásbörzét is tartanak, egyet Észak-Komáromban, egyet pedig magyarországi helyszínen.

Az egyetemet képviselő Cúth Csaba közölte, már folyamatban van egy online lekérdezés, melynek során a cégek, munkaadók igényeit mérik fel, de a munkakeresőket, elsősorban a fiatalokat is megkérdezik majd a felmerülő nehézségekről. Mária Poláčková, a munkahivatal igazgatónője megjegyezte, mivel a Komáromi járásban magas a munkanélküliség, örömmel vesznek részt minden olyan kezdeményezésben, amely elősegíti a foglalkoztatottság növekedését.

A projekt teljes költségvetése 201 360 euró, amelyből 5 százalék az önrész, 10 százalék az állami hozzájárulás, 85 százalékát pedig uniós forrásból merítik. A Pons Danubii térségi társulást jelenleg hét város alkotja, Észak-Komárom, Gúta és Ógyalla mellett a magyarországi Dél-Komárom, Tata, Kisbér és Oroszlány is tagja.

(DELTA)

Szólj hozzá!