Régió 2020. 08. 21.

Az MKP, a Híd és az Összefogás együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Komáromban

A tegnapi nap során (augusztus 20.) szándéknyilatkozatot írtak alá az egységes felvidéki magyar érdekképviselet létrehozásáról a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői Komáromban.

    Az új egyesített magyar párt létrehozásáról két héttel korábban született meg a megegyezés a három politikai csoportosulás között. A Tiszti Pavilonban tegnap aláírt dokumentum a „Viribus Unitis/Egyesült Erővel – Komáromi nyilatkozat” nevet kapta.

A dokumentum aláírói leszögezik: tudatosítják, hogy a felvidéki magyar közösség jövője, jogainak bővítése és az általuk lakott régiók fejlődése csak erős magyar érdekképviselettel és társadalmi összefogással biztosítható. Ennek alapján pedig kijelentik: „egy, de sokszínű politikai nézeteket magában foglaló pártként veszünk részt a soron következő választásokon.” A dokumentumban hangsúlyozzák azt is, hogy a helyi magyarságra a „Szlovák Köztársaság államalkotó közösségeként, egyben a magyar nemzet részeként” tekintenek.  

Forró Krisztián, az MKP elnöke örömtelinek találta, hogy a dokumentum aláírására Szent István ünnepén került sor. A szándéknyilatkozat aláírásának ünnepélyes aktusát követő sajtótájékoztatón az egység megteremtése irányába tett „következő fontos lépésnek” nevezte a nyilatkozatot, amely a három résztvevő párt felelősségteljességét mutatja. Az MKP elnöke továbbá hangsúlyozta, hogy az egységes politikai képviselet csak eszköz, mert a cél a felvidéki magyarok fejlődésének és gyarapodásának biztosítása.     

Az egységes magyar párt voltaképpeni létrehozását megelőző technikai részletekről, illetve az ideológiai kérdésekről a három párt által jelölt szakértőkből álló két munkacsoport folytat majd egyeztetést.

Ezzel kapcsolatban Forró Krisztián azt mondta: ezen az úton kompromisszumokat kell majd kötni, de kompromisszumok nélkül nincs egység. Hozzátette: az egység minden felvidéki magyar felelőssége, és ezért kéri a közösség minden tagját, hogy csatlakozzanak ehhez az elképzeléshez.

Sólymos László, a Most-Híd elnöke az új párt megalakulásához vezető folyamatról azt mondta: nehéz út elején állnak. Rámutatott: az egység kialakítása során szükség lesz kompromisszumokra, de ez az út nem az eddigi értékek feladásáról szól, hiszen a szlovákiai magyar társadalomnak sokszínűsége adja erejét.  

Mózes Szabolcs, az Összefogás mozgalom elnöke a nyilatkozatot nagyon komoly vállalásnak minősítette, és leszögezte: nem fogják engedni, hogy ez a próbálkozás sikertelen legyen.

(mti, fotó: MKP Facebook oldal)