Város 2013. 08. 30.

Hazatért a biciklis dervis

Győzelmi dobogó várta augusztus 18-án, vasárnap kora este a Klapka téren Bujna Zoltánt, aki Vámbéry Ármin születésének századik évfordulóján az orientalista harmadik útját járta be május 4-től, több mint 7700 kilométert kerekezve, 14 országot érintve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
31. születésnapját Khorogban ünnepelte. Hazafelé Kirgizisztánból Belgrádba repült, Belgrádtól Komáromig ismét tekert. Kerékpáros barátai, Banský Tibor és Dudás Tibor Soltvadkertig kerekeztek elé, Dunaújvárosban csatlakozott hozzájuk Kovács Kamill, Panyi Béla és Simon István. Onnan kísérték Bujna Zoltánt a Klapka térre.
Újabb kerékpáros barátok és spontánul összejött kisebb tömeg fogadta a valamivel este fél hét után hazaérkező biciklis dervist. Barátja, Beke Krisztián pezsgőt nyomott a világutazó kezébe, aki szerényen megköszönte a fogadtatást, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan élménybeszámolót tarthat kinti kalandjairól. Útját a www.aharmadikut.sk honlapon bárki követhette, megtekintve az út során készült fotóit is.
Vámbéry első útvonalát, amely 1862-ben Budapesttől Teheránig tartott, egyszer már végigjárta. 2005-ben Iránig tekert. Erről szól a  dunaszerdahelyi Lilium Aurum Kiadó gondozásában, 2008-ban megjelent A biciklis dervis – Két keréken Dunaszerdahelytől Teheránig című kötete. Az idén Vámbéry Ármin harmadik útként ismert expedícióját teljesítette, melyhez alternatív útvonalat tervezett. A három hónapig és két hétig tartó expedíció volt Bujna Zoltán eddigi leghosszabb útja, amit egy külön erre az alkalomra készített speciális kerékpárral teljesített.
Megérkezésekor a Klapka téren elmondta, mindenütt büszkén mutatta az emberek­nek szülővárosa zászlaját. Rengetegen gratuláltak a sikeres utazónak. Párkányból, Keszegfaluról és más helyekről is jöttek kerékpáros klubok tagjai, hogy kezet fogjanak, közös fotót készítsenek a hazaérkező biciklis dervissel. Nemsokára előkerült egy torta a mostani Vámbéry expedíció logójával. Barátai egy rajzolt, vidám plakáttal is meglepték a fáradt, de boldog világutazó mérnököt, aki szakállt növesztett az út során. És csodálkozva nézte a Klapka szobor tövében álló plakáton szereplő portréját: „Ez lennék én?“ Kíváncsian várjuk úti élményeit!
DELTA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA