Kultúra 2015. 12. 02.

Selyések a TUDOK konferencián

 A magyarországi Kutató Diák Konferencia előfordulója, a TUDOK Dunaszerdahelyen zajlik, immár tíz éve. A Vámbéry Ármin Alapiskola termeiben, három kategóriában hallgatta meg és értékelte a zsűri a különböző munkákat, amelyek részét képezik a diákok által végzett kutatások is. A Selye János Gimnázium is részt vett kutató diák konferencián. 

A helyszínen három szekcióban (élet- és környezettudományi, műszaki- és reáltudományi, humán- és társadalomtudományi) folyt a munka, ebből kettőben képviselték kutató diákok a komáromi Selye János Gimnáziumot. Az élet- és környezettudományi szekcióban Gergely Lajos (IV.D) szerepelt kiválóan. Munkájával (Gilbert-szindróma: banális betegség genetikai alappal) nemcsak szekciójában szerzett első helyet és jogot a magyarországi döntőn való részvételre, hanem elnyerte a zsűri különdíját is. Lajos munkáját száz másik társammal együtt egy kicsit magaménak is érzem, miután egy-egy pálcikányi törlettel támogattuk a kutatást.

A humán- és társadalomtudományi szekcióban történelmi témájú munkákkal vettek részt diákjaink. A már döntős tapasztalatokkal rendelkező Rancsó Dorottya (II.A) Hetény történelmének egy eddig fel nem dolgozott időszakát tárta fel (A második világháború utáni Hetény az elnöki rendeletek tükrében), s ez olyan jól sikerült, hogy a zsűri első díjjal jutalmazta. Bartalos Angelika és Fejes Vivien (mindketten II.B) is helytörténeti kutatásból indult ki, amikor Feszty Árpádné Jókai Róza életét és festői pályafutását mutatták be. Jókai Mór fogadott lányának élete újabb és újabb kutatási területeket biztosít a jövőre nézve, tehát biztosak lehetünk abban, hogy diákjaink folytatni fogják Róza történetének feltérképezését. A zsűri Angelikát és Vivient is döntőbe juttatta, amely 2016. április 1-2. között lesz Szolnokon. A szekció munkájában részt vett még Sörös Erik is, akinek munkája a szabadságharc komáromi eseményeivel foglalkozott (Komáromi hangulat 1849-ben). Erik Klapka szemszögéből láttatta ennek a néhány hónapnak a történéseit, s bár nem jutott döntőbe, a zsűri biztatta kutató diákunkat, hogy egészítse ki munkáját a lakosság hangulatjelentéseivel is.

Mindent összefoglalva a TUDOK dunaszerdahelyi konferenciáján jól szerepeltek diákjaink, egyrészt diákjaink állhatatosságának, másrészt a felkészítő tanárok és mentorok segítőkészségének köszönhető. A diákok nevében köszönjük a segítséget nekik is!

-Elek József-
a Selye János Gimnázium tanára

A képen: Bartalos Angelika, Fejes Vivien, Gergely Lajos, Rancsó Dorottya

Szólj hozzá!