Kultúra 2023. 02. 07.

Hetvenkedtek – Nagy sikerű ünnepi gálaműsor a Komáromi Jókai Színházban

Hetvenkedünk! címmel gálaműsorral ünnepelte jogelődje, a Magyar Területi Színház megalakulásának 70. évfordulóját szombaton a Komáromi Jókai Színház.

A 2022/23-as jubileumi évadban immár másodszor „hetvenkedett” a teátrum. 2022. október 1-jén – a MATESZ alakuló társulati ülésének évfordulójához igazítva – ünnepi gálaműsorban léptek fel a komáromi társulat örökös tagjai, nyugalmazott művészei, vagyis azok, akik pályájának meghatározó része a „mateszos” évtizedekre esett. Szomorú adalék, hogy az elmúlt hónapokban az utolsó olyan színművészeket is elvesztettük, akik tevékeny részesei voltak a szlovákiai magyar hivatásos színjátszás második világháború utáni újraindításának. Decemberben elhunyt Ferenczy Anna (1933–2022), a MATESZ alapító tagja, aki 1952-től egészen 1989-es nyugdíjba vonulásáig a komáromi társulat vezető művésze volt. Két hete Szentpétery Arankától (1933–2023) búcsúztunk, akinek pályafutása az Állami Faluszínház magyar tagozatában indult 1953-ban, majd ennek megszűnése után, az 1959/60-as évadtól  Komáromban folytatódott.

A Magyar Területi Színház 1953. január 31-én tartotta első bemutatóját: Urbán Ernő Tűzkeresztség című színművével mutatkozott be a közönség előtt. Szombaton (február 4-én) egyebek mellett erre az eseményre emlékezett a Komáromi Jókai Színház a Hetvenkedünk! című gálával. A műsorban a „jókais generációk” léptek színpadra: a jelenlegi társulati tagok mellett olyan művészek vállalták a szereplést, akiknek pályája a kilencvenes évektől napjainkig hosszabb vagy rövidebb ideig összefonódott a Jókai Színházzal, emellett teret kaptak a pályakezdő fiatalok is, akik éppen most élnek az első lehetőségeikkel a komáromi színpadon.

Az est kezdetén Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója elevenítette fel a fontosabb színháztörténeti eseményeket, majd Czajlik József, a kassai Thália igazgatója köszöntötte a jubiláló testvérintézményt József Attila A Dunánál című versével. A fenntartó, Nyitra megye üdvözletét Becse Norbert megyei képviselő tolmácsolta.

A jó hangulatú, öniróniát sem nélkülöző, bő három és fél órás gálaműsor ízelítőt adott a színház egykori előadásaiból, megidézte a fellépő művészek legkedvesebb alakításait. Többen kiléptek a megszokott szerepükből: méltán aratott sikert a Figaro áriájával érkező Fabó Tibor vagy a Krúbi Dobd fe magad! című dalát megszólaltató Matusek–Béhr alkalmi rapduó.

Emellett a közönség élő videókapcsolaton keresztül bepillanthatott a kulisszák mögé, kapott egy kis ízelítőt a színművészeknek címzett „rajongói levelekből”, több fellépő pedig apró személyes történeteket is megosztott a nagyérdeművel. A házigazda szerepét Hostomský Fanni és Béhr Márton játszotta, a műsort Olasz István, a komáromi társulat vezetője és Pálinkás Andrássy Zsuzsanna,  a színház korrepetítora állította össze.

A gálaműsorban fellépett: Mokos Attila, Kiss Szilvia, Gubík Ági, Jókai Ági, Molnár Xénia, Béhr Márton, Tóth Tibor, Fabó Tibor, Holocsy Katalin, Holocsy Krisztina, Ollé Erik, Bernáth Tamás, Varga Szilvia, Rancsó Dezső, Stubendek Katalin, Szvrcsek Anita, Hostomský Fanni, Szebellai Dániel, Matusek Attila, Olasz István, Skronka Tibor, Tóth Károly, Szabó Viktor, Nagy László, Balaskó Edit, Leczkési Dóra; közreműködött Katona Eszter és Melecsky Kristóf.

Zenei kíséret: Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, Emmer Péter, Farnbauer Péter, Siposs Dávid, Varjú Attila, Madarász András. Közreműködött: Grósz Zsuzsanna, Kováts Marcell.

Sajtóhír