Sport 2018. 02. 20.

Újabb sportsikerek a komáromi erőemelőktől

A közelmúltban, február 10-én zajlott le a GPC erőemelő szövetség szlovákiai évértékelő gálaünnepsége Bártfán (Bardejov), melyet a szlovákiai klubok szakmai és éves megbeszélése előzött meg. Az eseményen közölték a 2018-as év szabályrendszerét, valamint versenynaptárát. A rendezvényre három komáromi sportoló is meghívást kapott. 

Jakubek Ádám az év sportolója címet hozta el ifi (Teen) kategóriában. Nem véletlenül. Végigcsinálta a teljes verseny szezont és nem hiányzott egyetlen fontos versenyről sem. Előbb kvalifikálta magát a szlovák bajnokságon, majd elhozta az 1. helyet a lengyelországi EB-ről erőemelésben és fekvenyomásban is. Ezt a csehországi VB-n nyújtott teljesítményével koronázta meg, ahol ugyanis egy 2. hellyel gazdagította az éremgyűjteményét. Ádám emellett ebben az évben 3 rekordot is elhódított a kategóriájában. 186 kg-os guggolásával új világrekordot döntött, 120 kg-os fekvenyomásával és 215 kg-os felhúzásával Európa-rekordot döntött meg.

Lehotkai Ákos elsősorban azért kapott meghívást a rendezvényre, hogy átvehesse az év sportolójának járó díjat Master kategóriában. A külföldi versenyeken rendre aranyérmeket hozott, teljesítménye pedig a szövetség részéről sem maradt jutalom nélkül. Ákos 1. helyen végzett a lengyelországi EB-n és a csehországi VB-n is, ezen kívül pedig 4 szlovák rekordot döntött meg. Guggolásban 280 kg-ot teljesített, összetettben 745 kg-ot mozgatott meg, rekordját felhúzásban 2017-ben kétszer is megjavította, 295 kg majd 300 kg-al.

Svanczár Róbert a Strongfit Clubot képviselte Bártfán, mint klubelnök. Sikeres évet zárt az egyesület, mivel a fent említett két tagon kívül mások is jeleskedtek. Ezért a teljesítményért a komáromi Strongfit Club megkapta a 2. legeredményesebb szlovákiai klubnak járó kitüntető díjat.

Kiemelkedő teljesítményükkel a következő sportolók segítették hozzá legnagyobb mértékben a klubot a díj elnyerésében:

Svanczár Robi 2 második helyet hozott a lengyelországi EB-ről és a Karácsonyi kupáról. A nagyszombati (Trnava) szlovák bajnokságon a 4. helyen végzett.

Marusinec Dávid abszolút junior kategória győzelmet hozott el a szlovákiai kvalifikációról, de helytállt az EB-n is, ahol minden junior közül a legjobb lett. Ezen felül 3 szlovák rekordot is javított: 305 kg felhúzás, 267,5 kg guggolás és 795 kg összetett.

Rysavy Tomás fekvenyomó specialista átírt egy szlovák rekordot 195 kg-os nyomással és 1. helyet hozott a csehországi VB-ről.

Tóth Enikő érdekes helyekre jutott el, ahonnan rendszerint érmekkel tért haza. A szlovák felhúzó OB ifi (Teen) kategóriában élete első versenyén 140 kg-os teljesítménnyel megnyerte az 1. helyet, majd a nagyszombati fekve nyomó versenyen 2. helyet. Ezt követően eljutott az ukrán bajnokságra, amit Odesszában rendeztek meg. Javított egyéni csúcsán 145 kg-ra, ami bebiztosította az 1. helyet számára. A lengyelországi  EB-n  2. helyet szerzett felhúzásból.