Kultúra 2019. 07. 16.

Hivatalosan is elindult a Gombaszögi Nyári Tábor

Ma délelőtt került sor a 2019-es Gombaszögi Nyári Tábor ünnepélyes megnyitójára. A fesztivált Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke és Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője nyitotta meg.  A megnyitóra a Tóth Károlyról, a Fórum Kisebbségkutató Intézet alapító igazgatójáról elnevezett sátorban került sor.

A nyitóünnepséget követően átadták a Folkszöglet új épületét, ahol beszédet mondott Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Farkas József, a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia vezetője.

Konkoly László, a Folkszöglet vezetője elmondta, hogy az új épület gerendáinak nagy része egy régi, szádalmási faszerkezetű pajtából származik, melyet a tábor szervezői vásároltak meg. Ezt követően szétszedték, majd Gombaszögön újra felépítették azt, így a régi pajta és az új Folkszöglet szerkezete és alapterülete szinte teljes egészében megegyezik.

Tavalyhoz képest a tábor területén belül számos fejlesztés valósult meg. Az előző évben megnyitott Bebek-kempinghez immáron egy kivilágított út vezet. Ezen kívül idén a kemping már épített zuhanyzóval is rendelkezik. Az említett fejlesztésekre azért is volt szükség, mert a nagy érdeklődés miatt az Andrássy-kempingben, a rendezvény közvetlen központjában korlátozott a sátorhelyek száma.

További fejlesztés, hogy a Csemadok Stage és a Kocsmakert mellett kiépült egy további zenei színpad, a Szifon Terasz, így a fesztivál idén már három nagyobb zenei programhelyszínnel rendelkezik. A Szoba chill alternatív zenei színpad is teljes átépítésen esett át, illetve a tábor melletti réten, a Darázsföld területén a csapatjátékok mellett ez évben már egy airsoft pálya is várja a táborozókat.  „Noha még sok munka van hátra, a tavaly előtt lebontott és már építés alatt álló terasz és kocsma felújítása során, utóbbit a tábor kezdetére sikerült tető alá hozni”– mondta el Kocskovics Péter főszervező-helyettes.

A nagyszínpadon, vagyis a Csemadok Stage-n ma este Majka ad koncertet, a tábor többi helyszínén pedig a Csaknekedkislány, a Kaukázus, a Flashjet, az Amadinda és az Abigél zenél majd. Szerdán, azaz holnap este a Leander Kills és a Follow the Flow, csütörtökön a Road, az Alvin és a Mókusok és az Intim Torna Illegál, pénteken pedig Rúzsa Magdi, a Jóvilágvan, illetve a norvég SKAAR lép majd fel. A tábor szombati napján az István, a király c. rockopera koncert változatát mutatják be, vasárnap pedig záró hangversenyt rendeznek majd a pálos monostor romjai közt.

További információkat a tábor Facebook-oldalán és a www.gombaszog.sk oldalon találnak az érdeklődők, ahol a részletes program is olvasható.

(gsz)