Sport 2014. 01. 26.

Hogyan lehet belőlünk is jegesmedve?

boldiTavaly december 28-án városunk lakói nem mindennapi eseménynek lehettek szemtanúi a Vág-híd melletti nagy parkolóban. Vagy másfél tucat jegesmedve úszkált a Vág folyó négy Celsius fokos vizében. A hideg vízben úszás szerelmesei tettek tanúbizonyságot kitartásukról és edzettségükről.

A Komáromi Extrém Sportklub tagjai már másodízben rendezték meg nagyszabású téli úszásukat városunkban. A parton álló nézőknek mutatványuk tűnhetett akár hátborzogatónak, de a vérfagyasztó kifejezés szó szerinti értelmezése sem áll messze az igazságtól. Mégis sokukban ott helyben megfogant a gondolat – vajon én is képes lennék erre?

A kételyek eloszlatására kértük meg Ryšavý Boldizsárt, a sportklub elnökét, közismert nevén Boldit, hogy avassa be olvasóinkat a téli úszás rejtelmeibe.

Vajon mindenki képes lehet erre? Ön, hogy kezdte?

Az első kérdésre a válaszom, hogy igen. Senki ne keressen rejtelmeket, csak az elhatározáson múlik, mint a kezdetek általában. Itt is a fejben dől el minden, akarom vagy nem akarom kipróbálni. Ha pedig valaki már elhatározásra jutott, azt ajánlom, keressen meg bennünket telefonon vagy az interneten  és tőlünk minden segítséget megkaphat a kezdetekhez.
Én, hogy kezdtem? Úgy egy éve barátaim rábeszéltek, hogy vágjunk léket a Holt-Vág jegébe és csobbanjunk a vízbe. Csobbantam én is, a víz borzasztó hideg volt, de ettől extrém ez a sportág. Kibírtam, megtetszett, és a téli úszás szerelmese lettem.

Sokat hallhattunk már a hideg víz jótékony hatásáról az emberi szervezetre. Mik a tapasztalatai?

A lehető legjobbak. A hideg víz remekül erősíti az immunrendszert. Tudták ezt már elődeink is. Mióta elkezdtem ezt a sportot, beteg sem voltam. Ugyanezt mondják barátaim is, akik már tíz éve folytatják a téli úszást. Lassan elfelejtik, hol keressék az orvosi rendelőket.
A hideg vízben úszás egy másik előnye, hogy ez egy nagyon kényelmes sportág. Tizenöt perc mártózás után az ember úgy érzi magát, mintha másfél órát gyúrt volna egy konditeremben. A testben felszabaduló adrenalin és tesztoszteron kiváltja az endorfin (boldogsághormon) termelődését, és a vízből kijőve valóban boldognak érezzük magunkat.

Hol lehet a klubot megtalálni?

Az egykori dohánygyár mellett levő birkozócsarnokot béreljük klubtevékenységre, de mivel a téli úszás szezonsport, így jelenleg minden vasárnap délután a Holt-Vágon tartjuk összejöveteleinket. Persze egy jó fürdőzés sosem maradhat el, és itt bárki megtalálhat bennünket. Minden alkalommal itt az egész csapat, vigyázunk egymásra, az újoncokra pedig duplán.

Elmaradhatatlan a kérdés, mennyire költséges ez a sportág?

Jó hírrel szolgálhatok az érdeklődőknek. Fürdőnadrág, nőknek fürdőruha, esetleg úszósapka, úszócipő vagy elhasznált sportcipő (sosem tudni mire léphetünk rá a vízben), jó nagy törülköző és persze meleg ruha a fürdés utánra. A költségek más sportágakhoz viszonyítva elenyészőek. Az újoncoknak szánt jó tanácsok pedig nem kerülnek semmibe.

A válaszok elég meggyőzően hangzanak. Szólna még pár szót a klub 2014-re tervezett „vizes“ tevékenységéről?

A Vágban úszást szeretnénk rendszeresíteni, hogy minden év december utolsó szombatján megrendezésre kerülhessen. Nagy álmunk a téli Duna-átúszás, amit nemzetközi részvétellel szeretnénk lebonyolítani. Konkrét időpontról még nem nyilatkozhatom, túl sok az adminisztratív akadály (más szóval bürokrácia), és nagyon költséges vállalkozásról van szó, például az engedélyek beszerzése, a hajóforgalom leállítása, ez mind sok pénzbe kerül. Klubunk költségvetése határos, de számítunk magyarországi sportbarátaink segítségére, így ez a tervünk is valóra válhat.
Májusra, vagy júniusra tervezzük még a hídugró versenyünket, melyet a kikötői csapóhídról szeretnénk megrendezni.

Elnök úr, Boldi. Mit szeretne még elmondani olvasóinknak?

Elsősorban is köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik kilátogattak és buzdítottak bennünket a december végi Vág úszásunk alkalmával, a rendkívüli érdeklődés duplán boldoggá tett. Ami viszont még nagyobb örömet okozna, ha egyre többen csatlakoznának csapatunkhoz, és a téli úszás szerelmeseivé válnának, főleg a komáromi polgárok köréből. Jövendő jegesmedvék várunk benneteket.

PT