Kultúra Dél-komárom 2022. 02. 03.

Holnap ismét medve nap lesz Szőnyben

A járvány okozta kétévnyi kényszerszünet után holnap ismét medve napot tartanak a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban. Nyikus Annát, a kulturális intézmény szakmai vezetőjét kérdeztük.

– Régi, kedves hagyomány ez, hiszen február 2-hoz, számos népszokás is kapcsolódik. Gyertyaszentelő napján ezen a napon szentelik meg a szentmiséken a gyertyákat, és ekkor osztják a „Balázs-áldást” is, mely a hit szerint minden torokbetegségtől megvédi az áldást kérőt.

A másik, legismertebb néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát, azaz napsütéses idő van, akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek. Ahogy most látszik, sajnos még sokáig tart a tél. De majd meglátjuk…


Azt, hogy mikor jön el a tavasz, nem tudhatjuk pontosan, de hogy holnap a Napvilág zenekar szórakoztatja majd 10 órától a kicsiket és nagyobbakat, az már most bizonyos. A belépés ingyenes, elég, ha egy macit hozol magaddal!

Minden évben más fellépőnk van. A programmal az óvodásokat és a kisiskolásokat szólítjuk meg. Az első alkalmakon csak a szőnyi intézmények gyermekei vettek részt, az idő múlásával a rendezvény kiszélesedett. Szeretettel várunk mindenkit! – tette hozzá Nyikus Anna.