Kultúra 2023. 01. 21.

Holt-Vágban mártózás ortodox módra

Két autóbusznyi bolgár és négy komáromi harcos mártózott meg a Holt-Vág néhány fokos vizében. Az ortodoxok ugyanis ezzel búcsúztatják el a karácsonyi időszakot.

Bulgáriában a görögkeleti keresztény hagyományok szerint a jeges vízben táncolás egészséget és boldogságot hoz egész évre. Az ortodox naptár 13 nappal le van maradva a Gergely-naptárhoz képest, így ők január 18-ról 19-re virradó éjjel tartják vízkereszt ünnepét, amikor is Krisztusnak a Jordán folyóban való megkeresztelkedéséről emlékeznek meg.

A hagyomány szerint a jeges vízbe merülés előtt keresztet kell vetni, és imádkozva háromszor megmerítkezni abban. A komáromi pravoszláv pap megszentelte a vizet, majd beledobta a keresztet.

A főként bevállalós férfiak egy ima elmondása után a vízbe ugrottak, hogy elsőként érjék el a keresztet. 33 métert úsznak le ilyenkor, amely Krisztus életévének számát jelképezi.

Aki bemegy és elsőként kihozza azt, megkapja az úr kegyelmét.

„A WFC klub néhány tagját is felkérték, hogy csatlakozzon az eseményhez. Mi egyébként is sokan járunk hideg vízbe, úgyhogy örömmel jöttünk.”

– mesélte Farkas Péter, a Wolf Fight Klub vezetője.

Ryšavý Boldizsár szervezésében Farkas Péter mellett Kiss Bence és Kováč Barnabás, a WFC klub tagjai is elmerültek a Holt-Vág hűs vizében.

Az eseményen a bolgár énekkar énekelt is. Ők egyébként a komáromi pravoszláv templomot jöttek meglátogatni. Továbbá a klasszikus bolgár népitáncot, az úgynevezett horót is eltáncolták ennek örömére.

Az eseményről a JOJ TV és az STV is tudósított.