Kultúra Dél-komárom 2023. 08. 09.

Nyílt nap a Brigetio légiótáborban

Több mint három évtizede, pontosan 1992 óta kutatja közösen a Komáromi Klapka György Múzeum, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Dél-Komárom helyén egykor elterülő ókori Brigetiót. Augusztus 16-án, délután 14 órától különleges nyílt napra várják az érdeklődőket a MOL városrész ásatási területén, a Stadion úton.

Számadó Emese, a Brigetio Öröksége Látogatóközpont igazgatója elmondta, számos szenzációs leletanyag került elő az idei évben is, azonban előre nem akraja lelőni a poént, inkább arra bíztat mindenkit, vegyen részt a jövő heti nyitott tárlatvezetésen.

– 2001 óta tartunk ilyen jellegű bemutatókat, és nagy öröm számunkra, hogy minden évben több százan kíváncsiak a munkálatokra, illetve azok aktuális eredményeire. Egy-egy ilyan alkalommal nem csupán dr. Bartus Dávid ásatásvezető régész, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja tart izgalmas előadást az éves munkálatokról, de meg lehet tekinteni a dokumentációs feladatokat, a fotózásokat, a drónozásokat egyáltalán minden olyan szakmai kulisszatitokra fény derül, amelyek a feltárásokhoz kötődnek. Ezek mellett rendszeresen tartunk leletsimogatót is, vagyis az aktuálisan feltárt régiségeket be is mutatjuk a helyszínen – mondta Számadó Emese.


Az idei legizgalmasabb látványosságnak annak a közel 6000 négyzetméteres fürdőkomplexum-, illetve az ezt tápláló padlófűtés-rendszernek a bemutatása ígérkezik, amely nem csupán Brigetio, de egész Pannónia területén is tiszteletet parancsoló méretű köz­épületnek számított egykor.

Dél-Komárom városa egyébként nemsokára „Egyetemi város” címmel is büszkélkedhet, hiszen a nemrég átadott Brigetio Öröksége Látogatóközpont nyújt gyakorlati helyszínt az ELTE régészeti tanszékének. Sőt, ez év tavaszán már itt rendezte meg a fiatal régészek konferenciáját, a budapesti ELTE, az észak-komáromi Selye János Egyetem és a dél-komáromi Klapka György Múzeum is.

Az újonnan feltárt leleteket első körben az új múzeum előterében álló vitrinekben, majd késő ősztől a látványraktárban lehet megtekinteni.