Kultúra Dél-komárom 2021. 09. 15.

A hétvégén ismét nyílt napot tartanak az ásatások területén

Héthektáros szabadtéri helyszínen mutatják be az 1600 éves római katonaváros, Brigetio örökségét a ezen a hétvégén, szeptember 18-án, szombaton 10 és 16 óra között a molaji Stadion út mellett.

1992 óta folynak régészeti feltárások Dél-Komárom Szőny városrészében az egykori Brigetio területén, a Komáromi Klapka György Múzeum és az ELTE-BTK Régeszettudmányi Intézet együttműködésében.

A múzeum kezdeményezésére 2001-óta tartanak nyílt napot az ásatásokon, melyet általában a feltárási munka utolsó hetében szoktak megtartani. Ilyenkor mutatják be az érdeklődök számára a kutatás aktuális eredményeit. Korábban a Vásár téren, illetve a gáton, 2016-tól pedig a legiotáborban zajlanak a munkálatok.

A nyílt napon a laikusoknak is lehetőségük van megtapasztalni mi történik egy régészeti kutatás során, hiszen az egyetemista hallgatók is jelen vannak, így kilátogatók azt is megtudhatják milyen feletatokkal találkoznak az ásatást végző régészek, milyen kiegészítő munkálatokkal jár egy-egy terület feltárása, pl detektorozás, radarozás drónozás.

A légi felvételek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy még átfogóbb képet lehessen alkotni a kutatott területről. Idén radarfelvételek alapján sikerült azonosítani a legiotábor fürdőépületét. A fürdő központi szerepet töltött be a római kultúrában, és központi épület volt Brigetio legiotáborban is.

Épületszerkezete sokkal masszívabb volt, mint a település többi épületénél megfigyelhető, ez látszik a megmaradt falak és a padlófűtés állapotán is. A fürdő területe a radarképek alapján 5000 négyzetméterre tehető ebből kb. 650 került most feltárásra. Magyarországon ilyen fürdő egyedül Aquincumi legiotáborban található a mai Óbuda területén.

Biregtio területén még több ezer négyzetméter feltáratlan terület van. Az eddigi kutatások során több medencét sikerült azonosítani, langyos és hidegvizes medencét, megfigyelhető a padlófűtés alkalmazása, sok mészkővel burkolt felület.

Tárgyi leletekben is bővelkedik a feltárás, ezüst és bronz pénzérmék kerültek elő, aranyékszerek kerámiák, valamint a egy késő római csontfaragó műhely leletanyagát is feltárták.

Komárom Város Önkormányzata 1992 óta, a Nemzeti Kulturális Alap 2008 óta támogatja a régészeti munkálatokat Dél-Komáromban.

(Forrás: komarom.hu)