Kultúra 2018. 11. 20.

Idén is széles programkínálattal vár a Mi Karácsonyunk

Ötödik alkalommal jelentkezik a Villa Camarum Polgári Társulás A Mi Karácsonyunk műsorfolyamával. Idén koordinátorként és szervezőként vállal szerepet a társulás, mely további társulásokkal kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy ismét hozzájáruljon az adventi készülődés színesebbé és meghittebbé tételéhez Komáromban.

A jól ismert hagyományok mellett újdonságokkal is jelentkezünk: a polgári társulás – társszervezőivel karöltve – idén az alábbi napokat látja el programokkal Komárom belvárosában: december 2., december 9., december 15.-16. és december 21.

A társulásunk a harmadik adventi hétvégét kiemeltként kezeli. Ezesetben a programot szolgáltatjuk, szervezési okokból a tavaly útjára indított helyi termelők vására idén a Komáromi Városi Hivatal Kulturális Osztálya szervezésében valósul meg.

Nagy öröm, hogy egyre több társszervező is bekapcsolódik a belvárosi karácsonyi hangulat megteremtésébe. Idén kiemelt partnerként a Komáromi Szabadidőközpontot, a Komáromi Művészeti Alapiskolát, a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskolát és a Komáromi Animátorok csapatát tartjuk számon. Hálásak vagyunk Komárom szlovák- és magyar tanítási nyelvű alapiskoláinak is, melyek zöme minden évben jelen van a műsorfolyamban és az egyházak képviselőinek is köszönetet mondunk ezúton is, akik szintén minden évben hozzájárulnak a méltó karácsonyi készülődéshez. Köszönjük a fő szponzorok támogatását is, akik nélkül kevésbé lenne gördülékeny az ünnepvárás Komáromban. A rendezvényeket kiemelten támogatta Észak-Komárom város önkormányzata, a Kisebbségi Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap Zrt., a Kom-Polster bútorgyártó vállalat, a ZF cégcsoport, a Paragraf Könyvelő- és Adótanácsadó Iroda, az F&K Pékség és a Komáromi Városi Nyugdíjasklub mindig derűs csapata.

Áldott karácsonyi készülődést és a további karácsonyváró programokat szervező társulásoknak sikeres szervezést és sikeres rendezvényeket kívánunk!

2018. december 2. (vasárnap)

A rendezvények három helyszínen zajlanak. Fontos változás az eddigi évek hagyományához képest, hogy önkénteseink segítségével ismét elkészítjük Komárom város kültéri adventi koszorúját, ugyanakkor a díszítésre idén csak a szervezők által biztosított díszek használhatók fel. A díszek a helyszínen átvehetők. Szívünkhöz nőtt ugyan a közös díszítés, hiszen a gyermekeinknek hatalmas örömet szerzett, amikor a saját/saját készítésű díszeiket helyezhették fel a koszorúra, ám idén ezt a hagyományt megszakítjuk – alkalmazkodva most azok igényeihez, akik egy egységesebb koszorút látnának szívesen a Klapka téren. Ne csüggedjen az sem, aki saját dísszel érkezik: a Zichy-pont fenyőfája üresen várja a szorgos kis kezek alkotásait és a saját díszeket!

Program:

 • 15:00-18:00 – Kreatív Kuckó (ünnepváró kézműves-foglalkozások a Zichy-pontban a Villa Camarum Polgári Társulás kézműveseivel)
 • 15:00-18:00 – Adventi Sportmaraton (sok-sok sportos virgonckodás a Komáromi Szabadidőközpontban)
 • 14:30-16:15 – közös koszorúdíszítés a Klapka téren (kizárólag a szervezők díszei használhatók fel, melyeket a helyszínen biztosítanak)
 • 16:15-16:30 – a koszorú megáldása a katolikus, a református, a baptista és az evangélikus gyülekezet plébánosa/lelkésze/prédikátora közreműködésével a Klapka téren
 • 16:30-16:45 – az ádventi koszorú első gyertyájának meggyújtása a Klapka téren – a gyertyagyújtás közben közreműködik a Cantus Iuventus (a Selye János Egyetem kórusa)

2018. december 9. (vasárnap)

A Klapka térre beköszönt a nagyszakállú Mikulás! A délután számos élményt és meglepetést tartogat, színes kavalkáddal készülünk – a Komáromi Animátorokkal karöltve valódi mesebirodalommá változik a Klapka tér.

Program:

 • 13:30-15:00 – zenés-táncos program a Komáromi Animátorok közreműködésével (szlovák és magyar nyelven), tánc és zene, látogatás Mikulásországban, 14:35-kor a Mikulás érkezése
 • 14:00-16:30 – Kreatív Kuckó (ünnepváró kézműves-foglalkozások a Zichy-pontban a Villa Camarum Polgári Társulás kézműveseivel)
 • 14:00-16:30 – Kis Manó Alkotóműhely a Komáromi Szabadidőközpontban
 • 15:30-16:30 – „Csilingelő száncsengő” – Forgács Erika és Csicsó Tibor Mikulás napi zenés gyermekműsora Klapka téren (magyar és szlovák nyelven)
 • 16:30-16:45 – a második ádventi gyertya meggyújtása (közreműködik Majer Jázmin, a Komáromi Animátorok)
 • 16:45-18:00 – a Komáromi Animátorok zenés-táncos műsora, a Mikulás komáromi útjának kiértékelése, a szerencselampionok égnek eresztése

2018. december 14. (péntek)

 • 15:00-20:00 – Komáromi Adventi Vásár a Komáromi Városi Hivatal szervezésében

2018. december 15. (szombat)

A komáromi mézeskaláccsal összeforrott már az adventi készülődés a városban, s ezzel a népszerű és jól ismert hagyománnyal idén sem szeretnénk szakítani. Az F&K Pékség és Földes István pékmester szakmai felügyelete alatt egy szabadtéri kemencében sülnek készre a mézeskalácsok a Klapka téren, tésztát a pékmester minden évben ingyenesen biztosítja, ám a Komáromi Város Nyugdíjasklub asszonyai is nagy mennyiségű nyers tésztával érkeznek minden évben. A hölgyek az előkészítésnél és az utómunkálatoknál is segítik Kliment Andrea mézeskalácsdíszítő és mézeskalácskészítő munkáját, aki a Mézes Mázolda fő koordinátora. A Zichy-pontban vár a Komáromi Mézeskalács, melyet szabadon díszíthetsz, kedved szerint!

 • 10:00-20:00 – Komáromi Adventi Vásár a Komáromi Városi Hivatal szervezésében
 • 14:00-19:00 – Mézeskalácsházikó (szabadtéri mézeskalácssütés a Klapka téren)
 • 14:00-19:00 – Mézes Mázolda (mézeskalácsdíszítés Kliment Andreával és a Komáromi Városi Nyugdíjasklubbal a Zichy-pontban)
 • 14:00-16:30 – Angyalkák műterme (kézműves foglalkozások a Czafrangó Sylvia Művészeti Alapiskolában)
 • 14:00-15:00 – a Komáromi Művészeti Alapiskola koncertje a Klapka téren
 • 15:30-16:30 – a Black and White zenekar karácsonyi koncertje
 • 17:00-18:00 – Ölvecky András karácsonyi koncertje

2018. december 16. (vasárnap)

Ünnepváró karácsonyi kézműveskuckóba invitáljuk a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt! Különleges népi mesterségek, nem hagyományos alapanyagok a Tiszti Pavilon dísztermében – csak a felfedezésükre várnak! Felhívjuk arra is a látogatók figyelmét, hogy a családokat díjmentes fotózás várja a ProFoto közreműködésével és a Kom-Polster kft. támogatásával, a Zichy-pontban!

 • 10:00-20:00 – Komáromi Adventi Vásár a Komáromi Városi Hivatal szervezésében
 • 14:00-18:00 – Ünnepváró kézműves-foglalkozások a Tiszti Pavilon dísztermében
 • 15:00-18:00 – ingyenes családi fotózás karácsonyi hátérrel a ProFoto közreműködésével és a Kom-Polster kft. támogatásával
 • 14:00-15:00 – Korpás Éva és barátai adventi koncertje a Klapka téren
 • 15:00-16:15 – „Itt vagyunk!“ – a komáromi szlovák és magyar tannyelvű alapiskolák karácsonyi összeállítása a Klapka téren
 • 16:30-16:35 – a harmadik adventi gyertya meggyújtása
 • 17:00-18:00 – A For You Acapella zenekar karácsonyi koncertje

2018. december 21. (péntek)

A hagyományoktól eltérően a Villa Camarum Polgári Társulás és társszervezői december 21-én, pénteken zárják az idei adventi műsorfolyamot, hogy advent utolsó vasárnapján, azaz december 23-án, már mindenki az otthonában tudjon készülődni a legszentebb ünnepre.

Program:

 • 16:30-17:00 – szabadtéri igehirdetés a katolikus, a református, a baptista és az evangélikus gyülekezet plébánosa/lelkésze/prédikátora tolmácsolásában és az ádventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtása a Klapka téren

 

A műsorváltozás jogát fenntartjuk, de nem szeretnénk élni vele! 🙂