Kultúra 2017. 05. 15.

Ifjú selyések győzelmei a matematikaolimpián

A komáromi Selye János Gimnázium diákjai évtizedek óta kiváló eredményeket érnek el a legkülönfélébb tanulmányi versenyeken, a mai napig akadnak követői múlt évszázad hatvanas éveiben, az iskola matematika-fizika tanárainak nagy generációja által megalapozott hagyományoknak. Nem volt ez másképp az idei tanévben sem, hiszen a tanulók több értékes helyezést, díjat szereztek már a regionális, országos vagy nemzetközi előkészítő-versenyeken is. A tanév kicsúcsosodása mindenképpen a matematikaolimpia volt, melyet a középiskolások számára 3 kategóriában rendeznek.

Az első évfolyam számára kiírt C kategória iskolai fordulóját követően 4 tanulónk szerzett jogot a nyitrai kerületi fordulón való részvételre, ahol 32 tanuló versenyében Pinke Andrea, Jánosdeák Márk és Kozmér Barbara az elérhető maximális pontszámot megszerezve, holtversenyben az 1. helyen végzett, Vajda Marián pedig további eredményes megoldóként 10. lett. A többi kerület eredménylistáit böngészve örömmel tapasztaljuk, hogy ebben a kategóriában a Selye János Gimnáziumon kívül az egész országban csak egy pozsonyi matematika-szakirányú gimnázium tanulói közül értek el hárman is maximális pontszámot.

A B kategóriában másodikos tanulóink versenyeztek, a nyitrai kerületi fordulóba 5-en jutottak el, és 37 versenyző között Bukor Benedek az 1., Markó Anna pedig a 2. helyen végzett, Klučka Vivien és Molnár Mátyás pedig azonos pontszámmal a 6. lett.

Az A kategóriában a harmadikosok és a negyedikesek versenyeztek, a kerületi fordulóban iskolánkból négy tanuló indult, közülük Csenger Géza 3., Pszota Máté pedig 4. helyezést elérve jogot szerzett az országos döntőben való indulásra, ahonnan egy 20. és 27. helyezéssel tértek haza.

Kimagasló sikerként megállapíthatjuk, hogy Csenger Géza az országban egyedüli olyan középiskolás tanuló, aki matematikából, fizikából és informatikából – azaz három tantárgyból is az országos döntő résztvevője volt az idei tanévben.

Diákjaink sikereiben nagy érdemük van felkészítő tanáraiknak: Édes Erzsébet (C kat.), Fonód Tibor (C kat.), Bukor Emőke (B kat., A kat.), Horváth Katalin (B kat., A kat.) Tanulóinknak és felkészítőiknek a továbbiakban is hasonlóan szép sikereket kívánunk a tanulmányi versenyeken.

Fonód Tibor igazgatóhelyettes, Selye János Gimnázium

Szólj hozzá!